34

Kratki vodič za Windows korisnike koji žele da pređu na Mac računare

Windows je najpopularniji operativni sistem i koriste ga mnogi korisnici Windows računari koristim godinama, ali uvijek dođe trenutak kada poželite probati nešto novo. Apple-ovi Mac računari nisu bez razloga jedni od najkvalitetnijih na tržištu, ali ponekad postoji strah i određena doza skepticizma prema macOS-u, koji radi nešto drugačije u odnosu na Windows. Sumnje koje imaju korisnici Windowsa mogu biti pretjerane, a realnost je da se uvijek možete naviknuti na novi operativni sistem.

Ako želite isprobati Mac računar ili ste odlučili napraviti promjenu i napustiti korištenje Windows računala, pročitajte u nastavku kratki vodič koji vam donosi glavne promjene koje ćete doživjeti i poređenje osnovnih komponenti ova dva operativni sistemi.

  1. Poređenje desktopa

Ako prvi put prelazite sa Windows na Mac računar, najveća razlika koju ćete odmah primijetiti je drugačija radna površina. Na Windows računaru imate programsku traku na kojoj možete pronaći usidrene i otvorene aplikacije, uz dodatak odjeljka brzih postavki u desnom uglu. Ostatak instaliranog softvera možete pronaći u meniju Start.

Apple-ovi macOS računari nemaju traku zadataka. Umjesto toga se koristi Dock koji prikazuje zakačene aplikacije, nedavno korištene aplikacije i folder za smeće. Da biste vidjeli sve instalirane aplikacije u macOS-u, morat ćete otvoriti Finder i kliknite na “Prijave“. Sat, obaveštenja, status sistema i druga podešavanja nalaze se u gornjem desnom uglu ekrana na traci menija macOS-a.

Iako Windows i macOS izgledaju veoma različito u smislu desktopa, njihove komponente su zapravo iste, ali se nalaze na različitim dijelovima ekrana. To je izuzetak Start meni s kojim se pristupa svim aplikacijama (koje ćete pronaći pomoću Finder-a na macOS-u), a ostale postavke i funkcije nalaze se na sličnim mjestima.

spotlight search

  1. Spotlight vs. Windows pretraga

Jedna od glavnih prednosti korištenja macOS-a je Spotlight Search. Ova funkcija djeluje kao Google pretraga integrirana u vaš Mac računar. Bilo da tražite aplikaciju, datoteku, fotografiju ili online resurs, sve što trebate učiniti je uneti pretragu u Spotlight Search.

Microsoft je pokušao da ubaci istu funkcionalnost u Windows, pa je Windows Search dodat na programsku traku iu Start meni u Windows 11. Ako se uporede karakteristike pretraživanja dva operativna sistema, treba reći da je Spotlight Search na Mac računarima je mnogo bolji i sveobuhvatniji.

windows 11 file explorer
Windows 11 File explorer
  1. Finder vs. File Explorer

Za upravljanje datotekama i uređajima za pohranu potreban je program. To je dobro poznato na Windows-u File Exploreri na Mac računarima Finder. Treba reći da je File Explorer mnogo “prijatniji za upotrebu” i da je njegova upotreba praktičnija.

Na primjer, vaše ikone datoteka se automatski poređaju u okviru liste u File Exploreru, dok će zadani način nalaženja u Finderu odrediti njihovu lokaciju na kojoj se nalazi svaka ikona datoteke, ovisno o tome gdje ste je postavili. Da biste ih organizirali unutar macOS-a, trebate kliknuti na “Promijenite grupisanje stavki“ opcija padajućeg menija na traci sa alatkama Finder.

Nadalje, za razliku od File Explorera, nemate mogućnost korištenja adresne trake u Finderu. To znači da se morate orijentirati na prikaz kolone Finder-a da biste organizirali svoje datoteke i vidjeli gdje su pohranjeni.

 

  1. Instaliranje aplikacija

Aplikacije na Windows možete instalirati na dva načina: putem Windows prodavnica ili ručno otvaranje EXE ili MSI fajl. Uglavnom će se pokrenuti automatski Windows Installer gdje ćete morati slijediti upute, prihvatiti neke uvjete i zatim pustiti aplikaciju da završi proces instalacije. Kada se proces završi, možete pokrenuti aplikaciju.

Na Mac računarima procedura je mnogo jednostavnija. Preferirani način instalacije je putem Prodavnica aplikacijaa isto se može učiniti ako ste preuzeli PKG ili DMG datoteke i ručno započeli njihovu instalaciju.

Naknadna razlika će biti u tome što nakon otvaranja instalatera ne morate slijediti upute ili prihvatiti uslove. Sve što treba da uradite je da prevučete ikonu iz Finder prozora na „Prijave” folder koji se nalazi pod “Favoriti“odjeljak. Na taj način će aplikacija biti instalirana i možete je koristiti.

lenovo thinkpad x1 carbon gen 9 tastatura

  1. Razlike u tastaturi

Tastature na Mac i Windows računarima su uglavnom slične, ali postoje male razlike u nekim stvarima. Alt taster i Windows ključ su zamijenjeni sa Opcija i Zapovjedi tasteri na Mac računarima. Kod većine prečica na tastaturi, tipka Command funkcionira na sličan način kao tipka Ctrl u Windowsima.

Preporučuje se da se upoznate sa prečicama na tastaturi pre nego što počnete da koristite Mac računar, posebno ako ste navikli da ih koristite i one predstavljaju osnovu vašeg svakodnevnog rada.

asus rog zephyrus g14 (2022) tastatura i trackpad

  1. Pokreti na dodirnoj ploči (touchpad)

Jedna od najboljih stvari koje dobijate na Macu je ugrađena trackpad. Appleov trackpad je zapravo toliko dobar da je sada na tržištu Magic Trackpad za iMac, iPad, Mac mini, Mac Pro i Mac Studio. Dakle, da biste zaista bili efikasni na Macu, moraćete da naučite pokrete koji idu uz trackpad.

Osim što može pomicati kroz dokumente ili zumirati fotografije, Appleov trackpad se može koristiti za prebacivanje između aplikacija, pokretanje Kontrola misije ili verifikaciju obaveštenja.

Windows je pokušao kopirati ove funkcije Appleovog trackpad-a, ali nije uspio. S druge strane, neki uobičajeni pokreti poput pomicanja s dva prsta ili štipanja za zumiranje rade na isti način na oba tipa računara.

stage manager

  1. Uređivanje otvorenih prozora pomoću Stage Managera

U Windows-u možete lako uređivati ​​otvorene aplikacije koristeći Snap Layouts funkcija koja vam omogućava da brzo uredite otvorene prozore kako biste podijelili ekran na dva, tri ili čak četiri dijela.

Nažalost, ovaj oblik prilagođavanja prozora nije moguć na macOS-u. Jedino što možete da uradite je da otvorite prozore dve aplikacije koje će stajati jedna pored druge u režimu celog ekrana. Dodatna podešavanja otvorenih aplikacija vrše se putem Stage Manageralat koji je prvi put predstavljen sa macOS Ventura.

 

  1. Zatvaranje aplikacija i gašenje računara

Na Windows-u, aplikacije se zatvaraju čim pritisnete “X” koji se nalaze u gornjem desnom uglu ili kada koristite neku drugu proceduru da ih zatvorite. Na Windows računaru morate pritisnuti “Snaga” da biste ga ponovo uključili. Ovo su podrazumevane funkcije u Windows-u koje se ne mogu menjati.

Mac računari rade drugačije. Kada zatvorite aplikaciju, ispod njene ikone će se pojaviti tačka. Iako je aplikacija u ovom slučaju zatvorena, njeni procesi su još uvijek u “standby” fazi, tako da vam to omogućava da je ponovo pokrenete na brži način. Da biste zaustavili sve procese aplikacije i potpuno je zatvorili, morat ćete pritisnuti i držati prečicu na tipkovnici Command + Q.

Mac računar ćete isključiti, kao i kod Windowsa, klikom na “Apple meni” i odaberite “Ugasiti“. Jedina razlika je u tome što će se naknadnim otvaranjem poklopca Macbook računar automatski pokrenuti i ova postavka se ne može promijeniti.

Savremeni Apple Mac računari su jedni od najboljih na tržištu, izuzetno su efikasni i sa njima se mogu uspešno obavljati mnogi složeni zadaci. Ako želite da se prebacite sa Windows na Mac računar, postoje stvari na koje morate obratiti pažnju. U ovom kratkom vodiču vidjeli ste da zaista postoje neke razlike kada se koriste osnovne komponente operativnog sistema i morate znati da neke Windows funkcije neće biti dostupne na Mac računarima. Uzmite to u obzir prilikom donošenja odluke o zamjeni jer je to značajna promjena.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Brzi vodič za Windows korisnike koji žele da pređu na Mac računare prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs