28

Azurna obala zove – zimovanje dostojno svetskih zvezda

Ljudima koji nisu ljubitelji niskih temperatura planiranje putovanja u zimskim mesecima može predstavljati pravi izazov. Srećom, neke destinacije su zaslužile titulu zimskih zbegova za obožavaoce mediteranske klime, morskih talasa i hedonističkog odmora.

Azurna obala ima mnogo toga da ponudi, ali pravi dragulj i najveća njena zvezda je Nica. Grad luksuza i omiljeno zimovalište slavnih i poznatih na svojim ulicama dobrodošlicu želi hiljadama turista iz celog sveta. Iako poznata po ekskluzivnim plažama, festivalima i primamljivom šopingu, Nica ima još mnogo toga da ponudi.

Od Starih Grka do ruskih plemića

Nica ima jako bogatu istoriju. Mala naseobina nastala od ruke antičkih Grka, vremenom je bila dom Rimljana, ruskih kraljevskih porodica, i najzad, francuskih kraljeva. Sve ove velike civilizacije ostavile su duboki trag u tradiciji i kulturi jednog od najlepših gradova Francukske. Koko Šanel je upravo u ovoj regiji Azurne obale osmislila svoj legendarni parfem, Niče je mnogo pisao o Nici i njenim stanovnicima, a u njoj su stvarali i Salvador Dali i Pikaso. Slavnim obožavaocima Nice svake zime se pridruže i turisti koji uživaju u blagoj klimi i neverovatnim panoramama. Ipak, Nica je na prvom mestu umetnička riznica, sa brojnim muzejima koji čuvaju prava kulturna blaga Evrope. Muzej Masena je najveći i najbogatiji, sa brojnim artefaktima koji posetiocima prikazuju istoriju razvoja ovog dela zemlje, i delima najvećih svetskih umetnika. Jednaku pažnju privlače i muzej Anri Matisa, Muzej fotografije u kome se nalazi zbirka fotografija poznatih posetioca Nice i muzej Šagala. Za posetioce koji žele da vide malo avangardnije postavke odličan izbor su Pomorski muzej, Spomenik mrtvima i Arheološki muzej. Savršen način da se informišete o svim aktivnostima koje grad pruže pretraga na instagramu ili čitanje blog post članaka.

Azurna obala u svoj svojoj lepoti na legendarnim promenadama

Osim po bogatoj muzejskoj sceni, Nica je poznata po šetalištima na kojima se nalaze radnje najekskluzivnijih svetskih brendova, restorani sa Mišelinovim zvezdicama i barovi u kojima se mogu popiti najkvalitetnija pića. Promenada dˇAngle privlači najveću pažnju turista, jer se na njoj nalazi hotel Negresko, jedan od najboljih hotela na svetu i svojevrsni muzej. Kako reka Pajon deli grad na dva dela, moderniji i tradicionalniji, na drugoj njenoj obali nalazi se park Alberta I i Fontana sunca koju nikako ne treba zaobići. Ovaj deo grada je često epicentar dešavanja, od kojih je naročito posećen Karneval mažoretkinja, koji se održava svakog februara. S obzirom da ovaj deo Francuske ima dugu tradiciju u proizvodnji cveća i eteričnog ulja začinskih biljaka, nezaobilazne stanice u turističkom obilasku nice u i Botanička bašta, Cvetna pijaca i park cveća Feniks. Poseta ovom ljupkom gradu se može završiti u velikom stilu, posetom najlepšem vidikovcu Nice, Hum zamku, sa čijeg se uzvišenja pruža pogled na očaravajuće vodopade i svu lepotu starog dela grada.

Air Srbija svojim putnicima pruža najlakši i najpovoljniji način da otputiju u Nicu u zimskim mesecima. Avio karte za Nicu po najpovoljijim cenama dostupne su na sajtu ove kompanije, gde se mogu rezervisati i kupiti u samo nekoliko klikova. Prijavom na Newsletter na sajtu Air Srbije korisnici ne dobijaju samo avio karte za Nicu za samo nekoliko munuta, već i obaveštenja o popustima i novouvedenim polascima do svih destinacija.

Prikaži komentare

Još uvek nema komentara

Leave a Reply