Azurna obala Idelano zimovanje ako ne voliš sneg!

Azurna obala je idealno rešenje ljudima koji nisu ljubitelji niskih temperatura, a žele putovati u zimskim mesecima.

Ljudima koji nisu ljubitelji niskih temperatura planiranje putovanja u zimskim mesecima može predstavljati pravi izazov.

Srećom, neke destinacije su zaslužile titulu zimskih zbegova za obožavaoce mediteranske klime, morskih talasa i hedonističkog odmora. Azurna obala je idealna.

Azurna obala ima mnogo toga da ponudi, ali pravi dragulj i najveća njena zvezda je Nica.Grad luksuza i omiljeno zimovalište slavnih i poznatih na svojim ulicama dobrodošlicu želi hiljadama turista iz celog sveta.

Iako poznata po ekskluzivnim plažama, festivalima i primamljivom šopingu, Nica ima još mnogo toga da ponudi.

azurna obala je ispunjena slikovitim gradićima
Azurna obala jednako lepa zimi i leti

Od Starih Grka do ruskih plemića

Nica ima jako bogatu istoriju. Mala naseobina nastala od ruke antičkih Grka, vremenom je bila dom Rimljana, ruskih kraljevskih porodica, i najzad, francuskih kraljeva.

Sve ove velike civilizacije ostavile su duboki trag u tradiciji i kulturi jednog od najlepših gradova Francukske.

Koko Šanel je upravo u ovoj regiji Azurne obale osmislila svoj legendarni parfem, Niče je mnogo pisao o Nici i njenim stanovnicima, a u njoj su stvarali i Salvador Dali i Pikaso.

Slavnim obožavaocima Nice svake zime se pridruže i turisti koji uživaju u blagoj klimi i neverovatnim panoramama.

Ipak, Nica je na prvom mestu umetnička riznica, sa brojnim muzejima koji čuvaju prava kulturna blaga Evrope.

azurna obala idelano zimovanje ako ne voliš sneg!
Azurna obala Idelano zimovanje ako ne voliš sneg!

Muzeji kakvih nema nigde drugo

Muzej Masena je najveći i najbogatiji, sa brojnim artefaktima koji posetiocima prikazuju istoriju razvoja ovog dela zemlje, i delima najvećih svetskih umetnika.

Jednaku pažnju privlače i muzej Anri Matisa, Muzej fotografije u kome se nalazi zbirka fotografija poznatih posetioca Nice i muzej Šagala. Azurna obala opčarava jednako boeme i milionere.

Za posetioce koji žele da vide malo avangardnije postavke odličan izbor su Pomorski muzej, Spomenik mrtvima i Arheološki muzej.

Savršen način da se informišete o svim aktivnostima koje grad pruže pretraga na instagramu ili čitanje blog post članaka.

Azurna obala u svoj svojoj lepoti na legendarnim promenadama

Osim po bogatoj muzejskoj sceni, Nica je poznata po šetalištima na kojima se nalaze radnje najekskluzivnijih svetskih brendova, restorani sa Mišelinovim zvezdicama i barovi u kojima se mogu popiti najkvalitetnija pića.

Promenada dˇAngle privlači najveću pažnju turista, jer se na njoj nalazi hotel Negresko, jedan od najboljih hotela na svetu i svojevrsni muzej.

Kako reka Pajon deli grad na dva dela, moderniji i tradicionalniji, na drugoj njenoj obali nalazi se park Alberta I i Fontana sunca koju nikako ne treba zaobići.

Ovaj deo grada je često epicentar dešavanja, od kojih je naročito posećen Karneval mažoretkinja, koji se održava svakog februara.

S obzirom da ovaj deo Francuske ima dugu tradiciju u proizvodnji cveća i eteričnog ulja začinskih biljaka, nezaobilazne stanice u turističkom obilasku nice u i Botanička bašta, Cvetna pijaca i park cveća Feniks.

Poseta ovom ljupkom gradu se može završiti u velikom stilu, posetom najlepšem vidikovcu Nice, Hum zamku, sa čijeg se uzvišenja pruža pogled na očaravajuće vodopade i svu lepotu starog dela grada.

Air Srbija svojim putnicima pruža najlakši i najpovoljniji način da otputiju u Nicu u zimskim mesecima.

Avio karte za Nicu po najpovoljijim cenama dostupne su na sajtu ove kompanije, gde se mogu rezervisati i kupiti u samo nekoliko klikova.

Prijavom na Newsletter na sajtu Air Srbije korisnici ne dobijaju samo avio karte za Nicu za samo nekoliko minuta, već i obaveštenja o popustima i novouvedenim polascima do svih destinacija.

azurna obala
Azurna obala Idelano zimovanje ako ne voliš sneg!

Pet mesta koje morate videti na Azurnoj obali

Antib

Započnimo putovanje u Antibu, jednom od najživopisnijih gradova Azurne obale. Tvrđava For Kare (Fort Carré) dominira gradićem i impresivan je prizor s pogledom na Mediteran.

Iako utvrđenje datira iz 16. veka, sam Antib je osnovan u 5. veku pre nove ere pod imenom Antipolis. Danas je ovo elegantan gradić sa marinom za jahte i impresivnim muzejom Pikasa, u zamku u kom je Pablo Pikaso boravio 6 meseci.

Kan

Poznat po filmskom festivalu, Kan je mesto koje ne možete zaobići. Ovde se nalazi svemirski centar Kan Mandelije (Cannes Mandelieu), sedište proizvođača satelita Thales.

Kan je podjednako poznat po čuvenom šetalištu Kroazeti (Promenade de la Croisette), dugoj aveniji oivičenoj palmama.

Upravo ovde se nalaze neki od najluksuznijih hotela, kao i luksuzne prodavnice i restorani, ali i jedna od najboljih plaža rivijere.

azurna obala
Azurna obala Idelano zimovanje ako ne voliš sneg!

Kap Fera

Spektakularno poluostrvo je jedno od najskupljih mesta za život u Francuskoj. Uz obalu su smeštene prelepe vile ali su i po okolnim brdima načičkani velelepni domovi.

Jedna od njih koju bi trebalo posetiti je sigurno vila Efrusi de Rotšild (Villa Ephrussi de Rothschild). Ovu veličanstvenu građevinu ružičaste boje izgradila je baronica Beatrisa de Rotšild. Smeštena je na brdu sa panoramskim pogledom na Azurnu obalu, a sada je to muzej otvoren za javnost.

U vili se mogu videti dela starih majstora i prvoklasan stilski nameštaj, dok je napolju 9 različitih vrtova za istraživanje koji predstavljaju zemlje koje je baronica posetila. Ne propustite ni spektakl sa fontanama, koji se održava svakih 20 minuta.

Gras

Gradić Gras (Grasse) mnoge odmah asocira na parfeme i neponovljive mirise po kojima je poznata Azurna obala.

Tri poznate francuske parfimerijske kuće, Molinard, Fragonard i Galimard, nude ture, a Međunarodni muzej parfema jedini je te vrste na svetu. Sam gradić atraktivno je mesto sa katedralom iz 11. veka u kojoj se nalaze dela Rubensa.

Monako

Iako je Monako sam po sebi kneževina, možemo ga smatrati delom Azurne obale. Iznenađujuće je koliko atrakcija nudi mala kneževina, uključujući nekoliko kazina i botaničku baštu ili Egzotični vrt u Monaku (Jardin exotique de Monaco).

Uputite se ka “Steni Monaka” (Rocher de Monaco) kako biste videli promenu straže ispred Kneževske palate svakog dana u podne.

Na nekoliko minuta hoda od palate udaljen je i svetski poznati Akvarijum, Okeanografski muzej Monaka i prelepa Katedrala, gde je u porodičnoj grobnici Grimaldijevih sahranjena i princeza Grejs.

Prepiručujemo