373

Betonske kanalice Hauraton su dugovječno rješenje za odvodnjavanje

Betonske kanalice građevinski su elementi bez kojih je gotovo pa i nemoguće zamisliti gradnju prometnica ili industrijskih površina. Kako ste vjerojatno i sami primijetili, betonske kanalice se nalaze se postavljaju na građevinske objekte, niskogradnju, i one moraju udovoljavati raznim zahtjevnim projektima te funkcionirati pod najvećim opterećenjima.

Betonske kanalice moraju biti robusne, njihova je masa znatno veća od kanalica drugih vrsta, a i njihova je debljina također puno veća. Upravo im ta masivnost omogućuje da podnesu težak teret, čak i ekstremne uvjete i opterećenja.

Gdje se koriste betonske kanalice?

Mjesta na kojima se najviše upotrebljavaju robusne betonske kanalice su, na primjer, benzinske crpke, aerodromi, javne površine koje moraju podnijeti velika opterećenja, brze ceste i autoceste s velikim obimom prometa te područja na kojima obično prometuju teška teretna, industrijska ili vojna vozila. Također, betonske kanalice koriste se u željezničkom prometu, ali i u tunelima. Betonske kanalice su, na primjer, ugrađene prije tri godine u tunelu Hum u Istri koji je dugačak 400 metara. Razlog njihove ugradnje bila je nedovoljno dobra odvodnja iz tunela, pogotovo za oborinske vode. Tunel je, naime, izgrađen od kamena, a zbog toga se na mjestima nakupljala voda koja je prodirala kroz fuge i stvarala probleme. Betonskim kanalicama uspješno je riješen ovaj problem.

Betonske kanalice dolaze u raznim oblicima i obično su armirane, kako bi se moglo manipulirati njihovom masom i obujmom te kako bi im se poboljšala čvrstoća i učinkovitost. Jedno od zanimljivih rješenja u svom je dizajnu betonskih kanalica pronašla tvrtka Hauraton u vidu svoje patentirane linije armiranih betonskih kanalica naziva Faserfix.

betonske kanalice hauraton su dugovječno rješenje za odvodnjavanje
Betonske kanalice Hauraton su dugovječno rješenje za odvodnjavanje

Betonske kanalice armirane vlaknima

Faserfix proizvode opisuju kao ekstremno robusne za svaku upotrebu, a priča o njihovom početku seže još u sedamdesete godine proteklog stoljeća. Tad je Hauraton razvio revolucionarni materijal koji se i danas koristi za izradu svih Faserfix proizvoda. Dodali su u beton vlakna koja su smanjila masu i debljinu stijenki kanala. Takav se beton, armiran vlaknima, koristi i danas. Faserfix proizvodi mogu se prilagoditi svim uvjetima, a posebno se koriste na površinama na kojima je opterećenje ekstremno, kao što su zračne luke, industrijske površine, benzinske postaje ili autoceste s velikim obimom prometa.

Faserfix ima više varijacija. Na primjer, Faserfix Super izvrsno je rješenje linijske odvodnje za ekstremna opterećenja i visoke hidrauličke zahtjeve. Kanalice su to izrađene od betona koji je ojačan vlaknima, a to ih čini izvanredno snažnima. Širok raspon rešetki daje sustavu veliku fleksibilnost. Faserfix KS može biti jako dobro rješenje za javnu površinu. Stabilan je to i učinkovit sustav linijskih kanalica za komercijalne i javne površine koji će se dobro uklopiti te neće privlačiti puno pažnje u estetskom smislu.

Kako nabaviti betonske kanalice?

Betonske kanalice Hauraton možete pronaći na internetskoj stranici hauraton.hr. Na hrvatskoj verziji te stranice možete brzo i jednostavno izraditi svoj individualni prospekt za samo one vrste proizvoda koje vas u tom trenutku zanimaju. Postupak izdrade te stranice sasvim je jednostavan: otvorite stranicu www.hauraton.com, zatim kliknite ”Individual catalogue” i izaberite ona poglavlja (proizvode) koji Vas zanimaju. Kada ste završili s odabirom, jednostavno kliknite na ”Send request”. Odmah će Vam se kreirati dokument u PDF formatu. Taj dokument možete pohraniti na Vaše računalo ili poslati e-poštom.

Kanalice Hauraton pouzdane su i kvalitetne kanalice za odvod vode. Tvrtka je to koja se može pohvaliti dugom tradicijom i uspjesima te patentima koji su prešli u široku upotrebu i tako unaprijedili građevinu. Osim po navedenim Faserfix proizvodima, tvrtka Hauraton poznata je po svojim patentima Side-Lock i Recyfix. Ukratko, Side-lock je bezvijčani sustav koji štedi vrijeme i resurse izvođača radova zbog iznimno jednostavnog postavljanja, dok je Recyfix, za razliku od robusnog Faserfixa, lagan i ekološki iznimno prihvatljiv proizvod, otporan na kemikalije, sol te ekstremno visoke i ekstremno niske temperature.