19

Moto G 5G (2023): pristupačan telefon sa olovkom

O čemu se točno radi i isplati li se ipak izdvojiti oko 1.700 kuna ili oko 233 eura, koliko ovaj pametni telefon košta u hrvatskim trgovinama, pročitajte u nastavku recenzije koja slijedi.

Iako se radi o veoma pristupačnom pametnom telefonu na Android tržištu, ovogodišnja verzija Motorola Moto G 5G pametnog telefona ne pruža adekvatno dobru vrijednost za novac.

Moto G 5G: Dizajn i izgled uređaja

Počnimo s pozitivnim stvarima, jedna od njih je dizajn i izgled uređaja. Dizajn Moto G 5G (2023) jedan je od segmenata uređaja za koji se može reći da je plus uređaja.

Telefon je elegantan i svojim oštrijim ivicama i zaobljenim uglovima podsjeća na najnovije iPhone uređaje. Ekran od 6,5 inča je prilično velik, čak i sa debljim okvirom koji se pojavljuje pri dnu ekrana, što ne umanjuje previše ostatka ekrana.

Svi njegovi tasteri su pomereni na desnu stranu, slično mnogim drugim Android uređajima, sa diskretnim dugmetom za zaključavanje i dvotonskim jedinstvenim tasterom za kontrolu jačine zvuka.

Desna strana telefona rezervisana je isključivo za slotove za SIM i microSD kartice, dok se na donjoj ivici nalaze USB-C port za punjenje, zvučnici i 3,5 mm priključak za slušalice, što je uvek dobro videti.

Na poleđini uređaja nalazi se podignuto oko oko kamera, u kojem se nalazi Moto G 5G baterijska lampa, kao i dva sočiva kamere: glavna kamera od 48 MP i makro sočivo od 2 MP. Kao i mnogi drugi Motorola pametni telefoni, sredina zadnje strane Moto G 5G (2023) ima Motorola logo ugraviran u srebru.

Moto G 5G dostupan je u dvije boje: Harbor Gray i Ink Blue. Obje su jednobojne opcije koje daju telefonu profesionalni izgled za one koji traže suptilniju, tamniju opciju boja, kao i za one koji preferiraju svjetliji, uočljiviji stil.

Iako se za cjelokupni dizajn Moto G 5G (2023) može reći da je vrlo dobar, nedostatak je njegovo dugme za zaključavanje i način na koji utiče na korisničko iskustvo.

Dugme služi i kao senzor otiska prsta, što nekima može predstavljati probleme. Pošto se telefon automatski otključava kada moj prst dodirne dugme, može biti malo nezgodno otključati zaključani telefon, jer zaključavanje zahteva pritisak na taster.

Ovo nije veliki minus, za neke može biti. Ali sve u svemu, kada se podvuče crta, može se zaključiti da je dizajn Moto G 5G (2023) uređaja jedan od nažalost rijetkih plusa ovog pametnog telefona.

Moto G 5G: Ekran i prikaz slike

Moto G 5G (2023) ima 6,5-inčni LCD ekran rezolucije 1600 x 720 i 269 piksela po inču (ppi). Iako ima brzinu osvježavanja od 120Hz, što je impresivna karakteristika za telefon po ovoj cijeni.

No, bez obzira na brzinu osvježavanja od 120 Hz, ekran je jedva prosječan, pogotovo za današnje standarde, ali i za ovu cijenu. Samsungov Galaxy A14 košta isto kao i ovaj uređaj, ali nudi bolju rezoluciju i prikaz slike, poređenja radi.

moto g 5g displej

Ekran obavlja posao, ali ne nudi mnogo jasnoće u poređenju sa sličnim uređajima koji su prešli na OLED ekrane ili LCD ekrane veće rezolucije.

Ekran je u najboljem slučaju OK, ali ništa više. Ekran izgleda pomalo isprano, dok je jasno da nijanse crne nisu crne, već nijanse sive.

Jasnoća i boja dodatno pate kada ne gledate direktno u ekran, a tamne teme su presvijetle kada se gledaju u slabo osvijetljenim okruženjima.

Istina, ovi problemi nisu ekskluzivni za Moto G 5G (2023), već su uobičajeni među uređajima sa jeftinijim LCD ekranima, ovdje je ovaj problem izgleda još uočljiviji.

Kao što sam već spomenuo, brzina osvježavanja od 120Hz je svakako za svaku pohvalu, pogotovo jer je ovo vrlo pristupačan pametni telefon.

moto g 5g ekran

Nažalost, cjelokupno iskustvo korištenja Moto G 5G (2023) je nezgrapno i sporo, tako da brzina osvježavanja ne čini mnogo dobrog.

To je dobra karakteristika, ali njene mogućnosti se ne mogu u potpunosti iskoristiti zbog hardverskih rješenja, koja su opet prosječna u najboljem slučaju. Ali više o tome kasnije.

Performanse i softverske mogućnosti

Kada je u pitanju softver i performanse, Moto G 5G (2023) pokazuje velike probleme. Pametni telefon radi na Androidu 13, ali korisničko iskustvo je jedva prosječno.

To je uglavnom zbog početnog procesora, Snapdragon 480+ i 4 GB RAM-a. Unatoč visokoj stopi osvježavanja koju ekran nudi, zbog SoC-a i neadekvatnog korištenja radne memorije, samo korisničko iskustvo je tako-tako.

Bilo je nekoliko aplikacija koje su se srušile pri pokušaju obrade previše unosa odjednom, što je i očekivano s obzirom na specifikacije telefona, ali je i dalje bilo frustrirajuće svaki put kada se to dogodilo.

Telefon je mogao pokrenuti sve što sam otvorio (i to nisu bile zahtjevne aplikacije), iako su performanse svake aplikacije bile različite.

Mnoge aplikacije dovode do usporavanja telefona i zaustavljanja na nekoliko sekundi kada ih odaberete sve dok uređaj ne “dođe k sebi”.

moto g 5g 2023 performanse

Ovo se ne dešava sa svim aplikacijama; međutim, neke od najvažnijih otvaraju se vrlo sporo.

Osnovne aplikacije kao što je aplikacija za kameru nespretno uzrokuju pad performansi kada se otvore, što nije ono što želite, posebno kod nezahtjevne aplikacije poput ove. Kada su u pitanju zahtjevnije aplikacije, stvar je još gora.

Kada je u pitanju korištenje Moto G 5G za osnovne stvari kao što su aplikacije za društvene mreže, razmjena poruka, uživanje u multimedijalnim sadržajima, telefon radi dovoljno dobro.

Ali treba biti oprezan da otvarate i koristite jednu po jednu aplikaciju. U suprotnom, performanse telefona će pokazati sav svoj “sjaj”, odnosno uređaj će dosta zamuckivati.

Što se tiče ažuriranja, Moto G 5G (2023) obećava samo jednu nadogradnju OS-a, sa Androida 13 na Android 14.

Kada dobijete jedno ažuriranje za Android, to je to. Moto G 5G (2023) se nudi samo sa 128 GB interne memorije, iako se može proširiti do 1TB pomoću microSD kartice.

moto g 5g kamera

Moto G 5G: Kamere

Da se razumijemo: kamere na Moto G 5G (2023) su prilično loše. Njegov glavni objektiv od 48 MP daje prihvatljive slike samo kada se koristi u dobro osvijetljenim okruženjima; sve slike snimljene bez odgovarajućeg osvjetljenja pretvaraju se u prilično zrnast nered.

To znači da, osim ako se ne nalazite u području koje ima sijalice visokog intenziteta, postoji mali prozor od samo nekoliko sati tokom dana kada će raditi slikanje pomoću Moto G 5G.

Čak i tada, ako je oblačan dan ili soba nema dodatno osvjetljenje, možda nećete imati sreće kada je u pitanju snimanje kvalitetnih fotografija.

Prednja kamera od 8 megapiksela jednako je slaba i zahtijeva puno osvjetljenje za snimanje fotografija bilo kojeg nivoa kvaliteta ili jasnoće.

Softver kamere je iznenađujuće dubok, pružajući vam opcije za stvari kao što su F stop i otvor blende. Međutim, sve je to na usluzi objektivu koji neće dati dobre rezultate, ma koliko brige uložili u umjetnost fotografisanja.

Moto G 5G (2023) nudi portretni način rada, ali mu također nedostaje stvarna jasnoća, pa se ne isplati koristiti.

Test kamere Moto G 5G 2023:

test kamere moto g 5g 2023
moto g 5g (2023): pristupačan telefon sa olovkom
moto g 5g (2023): pristupačan telefon sa olovkom
moto g 5g (2023): pristupačan telefon sa olovkom
moto g 5g (2023): pristupačan telefon sa olovkom

Jedna od glavnih prednosti nekoliko Motorola jeftinih telefona je makro kamera od 2MP, koja bi trebala pružiti oštre, vrlo detaljne slike malih objekata.

Moto G 5G (2023) opremljen je makro objektivom, ali teško je zamisliti previše situacija u kojima bi to bilo korisno.

Da bi to najbolje funkcioniralo, morate se približiti objektu na nekoliko centimetara, što jednostavno nije praktično za većinu stvari koje biste željeli vidjeti izbliza s velikim detaljima. A ako niste dovoljno udaljeni od subjekta, slika će ispasti van fokusa i mutna.

Opcije baterije i punjenja

Moto G 5G (2023) zapravo ima impresivnu bateriju koja će vas provesti kroz dan bez problema. Zahvaljujući bateriji od 5000 mAh, baterija će trajati i do dva dana.

Očigledno, takve stvari će varirati u zavisnosti od toga kako korisnik koristi svoj telefon tokom dana. Nažalost, Moto G 5G (2023) ne podržava bežično punjenje.

moto g 5g baterija

Ovo je za očekivati ​​kada koristite telefon sa skromnijim cijenama jer je bežično punjenje obično rezervirano za high-end modele.

Međutim, njeno odsustvo se svakako osjetilo. Što se tiče brzine punjenja, Moto G 5G podržava punjenje od 15 vati, što mi se čini kao minimum koji se u ovom trenutku može očekivati ​​od pametnih telefona.

Nije naročito brz, ali ako imate punjač koji može postići tih 15W brzine, trebali biste biti u mogućnosti da dobijete pristojno punjenje u relativno kratkom vremenu.

moto g 5g 2023

Završna reč

Ovogodišnja iteracija Moto G 5G nažalost pruža više razloga da ne kupite uređaj nego zašto ga kupiti. Ima više nedostataka nego prednosti, i iako se smatra da je uređaj pristupačan, to ne vrijedi mnogo s obzirom na ono što pametni telefon nudi.

Za nešto više novca možete dobiti, na primjer, Samsung Galaxy A14, uređaj koji je ipak daleko bolji od Moto G 5G (2023) uređaja.

SPECIFIKACIJA:

 • Ekran: 6,6 inča, IPS, 1080 x 2400
 • SOC: Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 (SM6450), 8 jezgara, 2,2 GHz
 • RAM: 6 GB
 • Interna memorija: 256 GB
 • Selfi kamera: 16 MP
 • Glavna kamera: 50 MP + 8 MP
 • OS: Android 13
 • Baterija: 5000 mAh
 • Dimenzije: 73,77 x 162,83 x 9,19 mm,
 • Masa: 202 g

Prednosti uređaja:

 • Lijep dizajn
 • Dobar vijek trajanja baterije
 • 3,5 mm utor

Nedostaci uređaja:

 • Kamere su ispod prosjeka
 • Problemi sa Bluetooth vezom
 • Nespretno korisničko iskustvo
 • LCD ekranu nedostaje oštrina
 • Frustrirajući senzor otiska prsta
 • Samo jedna nadogradnja za OS

Cijena uređaja u hrvatskim trgovinama: oko 420 eura ili oko 3150 kn

pcchip.hr

Preporuka

nodejs.rs