14

Sharp Aquos R8 je opremljen 1-inčnim Sony senzorom i ekranom od 240 Hz

Na tržištu kojim dominiraju Samsung i Apple, sa sigurnošću se može reći da često previđamo neke druge konkurente koji zapravo isporučuju vrlo dobre pametne telefone. Sharp je jedna od tih kompanija, kompanija poznata po tome što svake godine lansira svoje vodeće uređaje u Japanu, a ove godine je predstavila seriju Sharp Aquos R8.

Inače, ako poznajete Sharp, oni su bili sinonim za kvalitet i performanse. Iako je žalosno što se ovi pametni telefoni ne plasiraju na globalno tržište, oni pružaju vrhunske performanse, s kojima nećete biti razočarani.

Sharp Aquos R8 serija dokazuje da i dalje možete imati sve najnovije funkcije i zadržati utor za microSD karticu i 3,5 mm priključak za slušalice

Sharp Aquos R8 se sastoji od osnovnog i Pro modela. Oba uređaja pokreće Snapdragon 8 Gen 2 procesor sa LPDDR5x RAM-om, brzim UFS 4.0 skladištem i do 256 gigabajta interne memorije sa slotom za microSD karticu. Razlika? Osnovna varijanta ima samo 8 GB RAM-a, dok Pro varijanta ima 12 GB RAM-a.

Iskreno rečeno, slot za MicroSD karticu nije jedino iznenađenje, jer Sharp Aquos R8 serija takođe ima 3,5 mm priključak za slušalice. Uz to, telefon donosi IP68 zaštitu od prašine i vode, a Pro varijanta ima ultrazvučni senzor otiska prsta na ekranu. Sa prednje strane, Sharp Aquos R8 Pro donosi IGZO OLED ekran koji ima brzinu osvežavanja slike, sa 10-bitnim bojama, meri 6,6 inča sa WUXGA+ rezolucijom i može da dostigne maksimalnu osvetljenost od 2000 nita. Sa druge strane, osnovna varijanta nudi ekran od 6,4 inča sa FHD+ rezolucijom i maksimalnom osvetljenošću od 1300 nita.

Sharp Aquos R8 Pro ima ugrađeni Sony IMX989 47,2 megapiksela, 1-inčni senzor sa Summicron objektivom. U osnovnoj varijanti dobijate senzor od 50 megapiksela 1/1,55 inča sa Hektor sočivom. Osnovna varijanta nudi ultra široki senzor od 13 megapiksela, ali Pro varijanta ne. Međutim, ima 14 CH spektralni senzor, a uz njega možete koristiti filtere kompanija kao što su ELECOM i LOOF. Na prednjoj strani, Pro varijanta nudi senzor od 12,6 megapiksela, a osnovna varijanta nudi senzor od 8 megapiksela.

Obje varijante Sharp Aquos R8 rade na Androidu 13, a kompanija je obećala da će uređaji dobiti tri godine velikih Android ažuriranja i pet godina sigurnosnih ažuriranja. Osnovna varijanta se napaja respektabilnom baterijom od 4,5870 mAh, a Pro varijanta je upakovana sa baterijom od 5,000 mAh. Oba telefona također podržavaju bežično i žičano punjenje. Što se tiče cijena i dostupnosti, oni još uvijek nisu dostupni na tržištu, jer je kompanija rekla da će u prodaju krenuti u julu ove godine.

Piše: DM

Post Sharp Aquos R8 opremljen je 1-inčnim Sony senzorom i ekranom od 240 Hz koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs