12

Etika? U Microsoftu nema etike. Na godišnjoj konferenciji Build 2023 najavljeno je potpuno širenje AI elemenata unutar Microsoftovih proizvoda putem dodataka!

Microsoft je dao punu snagu u implementaciju umjetne inteligencije iz jednostavnog razloga – vjeruje da će svoje vodstvo u ovoj tehnologiji pretočiti u globalno tehnološko vodstvo bez premca.

Poznato je da zaostaje za Googleom kada su u pitanju web pretraživači i web pretraživači, ali i vjeruje da umjetna inteligencija može biti faktor koji će promijeniti odnos snaga na ovim prostorima.

 

Izračun je na Googleovoj strani

Amy Hood, šefica odjela za finansije u Microsoftu, jasno je rekla da je u prvom kvartalu 2023. Google imao udio web pretraživanja 85 posto u poređenju sa Bingovim 9 posto. Stoga Microsoft ovdje ozbiljno računa na umjetnu inteligenciju jer ima puno prostora za napredak i jedini cilj je približiti se Googleu i ugroziti njegovu vodeću poziciju.

U ovom trenutku, to nije samo njegova konkurencija protiv Microsofta, već vlada širom svijeta, tehnoloških stručnjaka, istraživača umjetne inteligencije i drugih koji misle da je previše opasno razvijati tako naprednu tehnologiju bez ograničenja.

Ono što, s druge strane, zabrinjava Google su podaci od prošlog mjeseca prema kojima je tehnološki gigant izgubio 57 milijardi dolara na vrijednost svojih dionica, a razlog je iznenadni bum Microsofta sa umjetnom inteligencijom i jasno zauzimanje vodeće pozicije u svijetu u toj oblasti.

Dodatni šok za Google su glasine iz Samsunga, prema kojima bi poznati brend u mobilnoj industriji mogao da izvrši prelazak na Bing kao zadani web pretraživač na svojim pametnim telefonima i tabletima. To bi moglo ugroziti ugovor Google-Samsung, koji ima godišnju vrijednost od 3 milijarde dolara.

Dodaci vrijedni milijardu

On Izgradnja 2023 na konferenciji Microsoft je potvrdio da Windows 11 dolazi s ChatGPT dodacima putem Windows Copilot, integriranog AI asistenta o kojem možete saznati više u nastavku video.

Microsoft zapravo želi da proširi ekosisteme svojih aplikacija i usluga koje imaju integrisane AI elemente (tzv. kopiloti) sa dodacima drugih programera.

Microsoft je definisao tri tipa dodataka: ChatGPT dodaci, Microsoft Teams ekstenzije za razmjenu poruka ti Konektori za Power Platformu.

Sa standardom takvih otvorenih dodataka koje će Microsoft usvojiti, moguće je uvesti dodatne AI elemente u Microsoftove usluge unutar kopilot kao što su Bing, Dynamics 365 Copilot, Microsoft 365 Copilot i Windows Copilot. Microsoft je takođe naglasio da namerava da integriše Bing web pretraživač kao podrazumevani u okviru ChatGPT.

Još jedna pozitivna stvar je to što će programeri sada moći dizajnirati dodatke za Microsoft 365 Copilot, koji uključuje dodatke za ChatGPT i Bing.

Uz gore navedene dodatke, AI sistem će biti povezan sa različitim izvorima podataka, informacijama iz različitih kompanija, web stranica i backend sistema. Uz njihovu pomoć izgradiće se efikasnije i „user-friendly“ korisničko iskustvo, a Windows Copilot će se povezati na potrebne izvore podataka i proširiti svoje mogućnosti.

openai chatgpt-4

Šta će dodaci moći?

Microsoft je dao tačne primjere kako će se korisničko iskustvo promijeniti integracijom dodataka.

U nastavku navodimo neke od njih:

  • Expedia je jedna od vodećih svjetskih usluga za online putovanja. Budući putnici će imati mogućnost planiranja putovanja kroz razgovor u kojem će im biti pružene sve potrebne informacije.
  • Instacart je usluga dostave namirnica, a funkcionira na način da lični kupci kupuju namirnice za vas i dostavljaju ih na kućnu adresu. Uskoro će biti moguće uzeti jelovnik za određeni obrok koji je Bing sastavio i isplanirao za korisnike, pretvoriti ga u listu za kupovinu i direktno naručiti potrebne namirnice putem Instacarta.
  • Tripadvisor je dobro poznata usluga koja pruža recenzije i mišljenja putnika i turista o destinacijama, smještaju, restoranima i drugim aktivnostima koje su važne na putovanju. Uz pomoć novih dodataka, ova usluga će postati još bolja, a korisnici će moći dobiti još prilagođenije savjete i informacije za svoje putovanje.
  • Zillow kao najpoznatija i najposjećenija web stranica u SAD-u sada će imati ugrađenog “stručnjaka za nekretnine” koji će vam omogućiti da temeljito pretražujete i dajete dodatne informacije o tržištu i cijenama.

Svi novi dodaci će biti dostupni putem Bing Chata, uključujući Edge bočnu traku i Bing mobilnu aplikaciju, u narednim sedmicama.

Postalo je jasno da je Microsoft sada potpuno fokusiran na integraciju AI elemenata u Windows i druge njegove proizvode. Dolazak ChatGPT-a potpuno je promijenio smjer u kojem ide nova tehnologija, a novim potezima Microsoft je definitivno učvrstio svoju poziciju tehnološkog giganta koji je predvodnik nove ere umjetne inteligencije.

Zbog toga sa nestrpljenjem čekamo kako će izgledati Windows 12, jer bi iz trenutne perspektive to mogla biti revolucionarna verzija operativnog sistema kakva do sada nije viđena.

Naravno, postoji i druga, etička, strana Microsoftovih inovacija i poslovanja, koja umjetnom inteligencijom doslovno „melje“ sve pred sobom bez ograničenja i straha od mogućih posljedica.

Google, kao Microsoftov veliki rival, kada govorimo o web pretraživačima i web pretraživačima, očito jako kasni sa umjetnom inteligencijom i Microsoft je uzeo toliki zamah da će ga biti vrlo teško sustići.

U narednim godinama, inteligencija će u velikoj mjeri promijeniti naše korisničko iskustvo, a dotični dodaci sada daju programerima otvorena vrata za integraciju AI elemenata u Microsoftove proizvode.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Etika? U Microsoftu nema etike. Na godišnjoj konferenciji Build 2023 najavljeno je potpuno širenje AI elemenata unutar Microsoftovih proizvoda putem dodataka! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs