15

Google Photos ili Apple Photos

Google Photos ili Apple Photos – Uvod

U današnjem digitalnom dobu, čuvanje fotografija u oblaku, odnosno cloud skladištu, postalo je sve popularnije. Dva najpoznatija pružatelja cloud usluga za pohranu fotografija su Google Photos i Apple Photos. Oba pružaju praktične načine za sigurno pohranjivanje, organiziranje i dijeljenje vaših dragocjenih trenutaka. U ovom članku, usporedit ćemo ove dvije usluge i analizirati njihove ključne značajke kako bismo vam pomogli odabrati najbolje cloud skladište za vaše potrebe.

Korištenje cloud skladišta za slike postaje sve važnije u digitalnom dobu u kojem živimo. Mnogi od nas posjeduju ogromne kolekcije fotografija koje želimo čuvati i dijeliti s drugima. Međutim, lokalno pohranjivanje slika na uređajima poput telefona ili računala može biti rizično. Gubitak ili oštećenje uređaja može rezultirati trajnim gubitkom svih tih uspomena. Upravo tu ulogu preuzimaju cloud skladišta za slike, pružajući nam siguran način za pohranjivanje i pristup našim fotografijama u bilo kojem trenutku i na bilo kojem uređaju.

Prednost korištenja cloud skladišta za slike leži u njihovoj visokoj razini sigurnosti i pouzdanosti. Ovi servisi obično koriste enkripciju podataka i sigurnosne protokole kako bi zaštitili naše fotografije od neovlaštenog pristupa. Također, većina cloud skladišta ima redundantne kopije podataka, što znači da će se naše slike čuvati na više fizičkih lokacija. To nam pruža mir jer znamo da čak i u slučaju nezgode, poput kvara na jednom serveru, naše slike su sigurne i neće biti izgubljene.

Google Photos ili Apple Photos: Koje cloud skladište je najbolje?

Još jedna važna prednost cloud skladišta za slike je njihova praktičnost i dostupnost. Neovisno o tome gdje se nalazimo, možemo pristupiti našim slikama putem interneta koristeći bilo koji uređaj. Bilo da se radi o pametnom telefonu, tabletu ili računalu, jednostavno se prijavimo na naš račun i imamo mogućnost pregledavanja, uređivanja ili dijeljenja fotografija. To nam omogućuje da podijelimo svoje uspomene s obitelji i prijateljima, bez obzira na udaljenost. Osim toga, cloud skladišta često nude dodatne značajke poput automatske organizacije, prepoznavanja lica i pretraživanja, čime olakšavaju pronalaženje i organizaciju naših slika.

Ukratko, korištenje cloud skladišta za slike ima brojne prednosti uključujući sigurnost, pouzdanost i praktičnost. Ovi servisi nam omogućuju da čuvamo naše fotografije na sigurnom mjestu, bez straha od gubitka ili oštećenja uređaja. Također, pružaju nam mogućnost jednostavnog pristupa i dijeljenja slika s bilo kojeg mjesta i uređaja. U svijetu u kojem se digitalne uspomene sve više cijene, cloud skladišta za slike su postala nezamjenjiv alat za svakoga tko želi sačuvati i dijeliti svoje posebne trenutke.

google photos ili apple photos

Google Photos ili Apple Photos: Koje cloud skladište je najbolje?

  1. Besplatno skladištenje: Google Photos nudi besplatno neograničeno skladištenje za fotografije i videozapise, ali s kompresijom kvalitete. S druge strane, Apple Photos nudi 5 GB besplatnog prostora za cloud skladištenje, ali veća količina prostora mora se plaćati putem Appleovog plana za cloud skladištenje.
  2. Kvaliteta slike i videozapisa: Google Photos komprimira fotografije i videozapise ako koristite besplatnu verziju. Iako je kompresija primjetna samo kod visokokvalitetnih fotografija, originalne verzije mogu se pohraniti ako koristite Googleov plaćeni plan za cloud skladištenje. S druge strane, Apple Photos održava originalnu kvalitetu slika i videozapisa bez obzira na prostor koji koristite.
  3. Organizacija i pretraživanje: Google Photos koristi moćnu tehnologiju prepoznavanja lica i objekata kako bi organizirao vaše fotografije i olakšao pretraživanje u cloud skladištu. Možete jednostavno pronaći slike osoba, mjesta ili predmeta. S Apple Photos, također možete organizirati slike prema licima, mjestima i objektima, ali koristi lokalnu obradu podataka, čime se pruža veća privatnost.
google photos ili apple photos
Google Photos ili Apple Photos: Koje cloud skladište je najbolje?
  1. Dijeljenje: Oba servisa omogućuju jednostavno dijeljenje fotografija i albuma s drugima u cloud skladištu. Google Photos nudi opcije dijeljenja putem linka, e-pošte ili društvenih medija. Apple Photos omogućuje dijeljenje s drugim korisnicima putem iCloud poziva ili putem dijeljenih albuma.
  2. Integracija s uređajima: Apple Photos je najočigledniji izbor za korisnike Apple ekosustava, jer je integriran u iOS i macOS uređaje u cloud skladištu. S druge strane, Google Photos je dostupan na svim platformama i uređajima, uključujući Android, iOS i web preglednike.

Zaključak: Odabir između Google Photos i Apple Photos ovisi o vašim potrebama i preferencijama za cloud skladište. Ako vam je besplatno i neograničeno skladištenje važno, Google Photos je dobar izbor, ali uz kompresiju kvalitete. Apple Photos nudi originalnu kvalitetu slike i integraciju s Apple uređajima, ali uz ograničen prostor u besplatnoj verziji cloud skladišta. Važno je razmotriti ove faktore kako biste odabrali najbolje cloud skladište koje odgovara vašim potrebama.

Preporuka:

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

nodejs.rs