13

iPhone 14 Pro Max je bio najprodavaniji vodeći telefon u prvom kvartalu 2023. godine, a Galaxy S23 Ultra je bio najpopularniji Android telefon

Sa sigurnošću se može reći da industrija pametnih telefona trenutno ne stoji dobro kao prethodnih godina. Prodaja je opala u svim kompanijama i ekosistemima, a mnogi ljudi jednostavno ne kupuju pametne telefone. Međutim, čini se da segment vrhunskih pametnih telefona napreduje jer ljudi, odnosno tehnološki entuzijasti, i dalje kupuju telefone, ali samo one koji koštaju 500 eura i više. A ako niste pogodili, iPhone 14 Pro Max je na samom vrhu.

Unatoč tome što se industrija pametnih telefona još uvijek bori s plasmanom proizvoda, Apple i Samsung napreduju sa svojim vrhunskim pametnim telefonima

Na osnovu informacija dobijenih od Canalysa, tržište vrhunskih pametnih telefona zabilježilo je mali rast od 4,7% u odnosu na prošlu godinu, a da nam pokaže telefone koji su ušli u top 15, kompanija je čak pokazala i listu 15 najboljih telefona. na osnovu prodaje.

 

Očekivano, iPhone je uspio zauzeti prva mjesta. iPhone 14 Pro Max je bio na prvom mjestu, dok su iPhone 14 Pro, iPhone 14 i iPhone 13 bili na drugom, trećem i četvrtom mjestu. Međutim, iPhone 14 Plus i iPhone 12 takođe su se našli na listi jer su uspeli da zauzmu šesto i osmo mesto, dok je iPhone SE 3. generacije zauzeo 11. mesto.

Sa druge strane, Samsung je uspeo da zauzme šest mesta na listi. Galaxy S23 Ultra zauzeo je peto mjesto, postavši najpopularniji Android pametni telefon u prvom kvartalu 2023. godine, s Galaxy S23 na sedmom mjestu, Galaxy S23 Plus na devetom mjestu, Galaxy Z Flip 4 na desetom mjestu, Galaxy S22 na dvanaesto mjesto, a Galaxy S21 FE na petnaestom mjestu.

Bez obzira na statistiku prodaje, ništa od ovoga nije iznenađenje jer znamo da se i Samsung već neko vrijeme muči sa prodajom, a osim južnokorejske kompanije, Apple je jedina kompanija koja proizvodi telefone vrijedne pažnje. Ne kažem da druge kompanije ne nude dobre proizvode. Samo kažem da je Apple već neko vrijeme lider u prodaji i vjerovatno ima dobre razloge za to.

Vjerujemo da će se Samsung oporaviti, s obzirom da bi nova generacija sklopivih telefona i tableta mogla biti puštena u prodaju u julu, zajedno sa Galaxy S23 FE, za koji se također priča da će biti lansiran kasnije ove godine. S druge strane, Apple će objaviti novu iPhone 15 seriju kasnije ove godine. Tako da izlazi puno uzbudljivih pametnih telefona i sigurno će biti zanimljivo.

Piše: DK

Nakon što je iPhone 14 Pro Max bio najprodavaniji vodeći model u prvom kvartalu 2023. godine, a Galaxy S23 Ultra najpopularniji Android telefon se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hrnodejs.rs