Javne Wi-Fi mreže – 5 saveta kako ih sigurno koristiti

Kako sigurno koristiti javne Wi-Fi mreže – Uvod

Javne Wi-Fi mreže postale su neizostavan dio našeg svakodnevnog života. Bez obzira jeste li u kafiću, restoranu, zračnoj luci ili hotelu, gotovo uvijek postoji mogućnost povezivanja na besplatnu Wi-Fi mrežu. Ove mreže pružaju nam brz pristup internetu, omogućavajući nam da ostanemo povezani i produktivni dok smo u pokretu. Međutim, važno je shvatiti da javne Wi-Fi mreže mogu biti potencijalno nesigurne, što znači da moramo poduzeti određene mjere opreza prilikom njihovog korištenja.

Što su javne Wi-Fi mreže?

Javne Wi-Fi mreže su bežične mreže koje su javno dostupne i omogućavaju korisnicima da se povežu na internet putem svojih uređaja poput pametnih telefona, tableta ili prijenosnih računala. Ove mreže pružaju širok raspon usluga, uključujući pristup internetu, e-poštu, društvene mreže i još mnogo toga. Najčešće se nalaze u javnim prostorima kao što su kafići, restorani, knjižnice, trgovački centri, zračne luke i hoteli.

javne wi-fi mreže - 5 saveta kako ih sigurno koristiti
Javne Wi-Fi mreže - 5 saveta kako ih sigurno koristiti

Prednosti i popularnost javnih Wi-Fi mreža

Javne Wi-Fi mreže pružaju brojne prednosti koje privlače ljude da ih koriste. Evo nekoliko glavnih prednosti:

Pristup internetu na putu: Javne Wi-Fi mreže omogućuju nam pristup internetu čak i kada nismo kod kuće ili na radnom mjestu. To je iznimno korisno za putnike ili one koji trebaju raditi izvan ureda.

Smanjenje potrošnje podatkovnog prometa: Korištenje javnih Wi-Fi mreža umjesto mobilnih podataka može nam pomoći u uštedi podatkovnog prometa s našeg mobilnog plana.

Praktičnost: Javne Wi-Fi mreže često su dostupne u javnim prostorima koje redovito posjećujemo. Omogućuju nam da ostanemo povezani i obavljamo zadatke na internetu dok smo na pauzi ili čekamo nešto.

Zbog ovih prednosti, javne Wi-Fi mreže postale su izuzetno popularne među korisnicima širom svijeta.

Zašto je važno biti oprezan prilikom korištenja javnih Wi-Fi mreža
Unatoč prednostima koje pružaju, javne Wi-Fi mreže nose sa sobom sigurnosne rizike. Budući da su otvorene za sve korisnike, mogućnost hakiranja, sniffinga podataka i krađe identiteta povećava se. Zbog toga je od vitalne važnosti da budemo oprezni i poduzmemo određene sigurnosne mjere prilikom korištenja javnih Wi-Fi mreža.

Potencijalni sigurnosni rizici pri korištenju javnih Wi-Fi mreža

Unatoč praktičnosti i pristupačnosti javnih Wi-Fi mreža, važno je biti svjestan potencijalnih sigurnosnih rizika koji dolaze s njihovim korištenjem. Evo nekoliko najčešćih sigurnosnih prijetnji na koje bismo trebali obratiti pažnju:

 1. Sniffing podataka i mogućnost hakiranja
  Jedan od glavnih rizika kod korištenja javnih Wi-Fi mreža je sniffing podataka. Kada se povežete na nezaštićenu Wi-Fi mrežu, napadači mogu upotrijebiti posebne alate za praćenje i presretanje podataka koje razmjenjujete putem mreže. To može uključivati vaše korisničko ime, lozinku, financijske podatke ili druge osjetljive informacije. Osim toga, hakiranje je također moguće na nezaštićenim mrežama, što omogućava napadačima pristup vašem uređaju i podacima na njemu.
javne wi-fi mreže
Kako sigurno koristiti javne Wi-Fi mreže
 1. Man-in-the-Middle napadi na javnim Wi-Fi mrežama
  Man-in-the-Middle (MitM) napadi česta su prijetnja na javnim Wi-Fi mrežama. U ovakvim napadima, napadači se postavljaju između vas i mrežnog poslužitelja, omogućavajući im da prate i manipuliraju vašim podacima. Napadači mogu preusmjeriti vašu internetsku vezu na lažne web stranice ili čak izvršiti napade poput “phishinga”, pri kojem se lažno predstavljaju kako bi pristupili vašim povjerljivim informacijama.
 2. Ugrožavanje privatnosti i krađa identiteta
  Korištenje javnih Wi-Fi mreža može ugroziti vašu privatnost i dovesti do krađe identiteta. Napadači mogu koristiti razne tehnike za prikupljanje vaših osobnih podataka, kao što su adrese e-pošte, brojevi telefona ili informacije o kreditnim karticama. Ove informacije se potom mogu zloupotrijebiti u svrhe krađe identiteta, a vi možete postati žrtva financijskih gubitaka i problema s sigurnošću.

Savjeti za sigurno korištenje javnih Wi-Fi mreža

Kako biste smanjili rizike i zaštitili svoju sigurnost prilikom korištenja javnih Wi-Fi mreža, važno je slijediti određene savjete i primijeniti sigurnosne mjere. Evo nekoliko korisnih savjeta:

 1. Kako prepoznati sigurne javne Wi-Fi mreže
  Prije nego se povežete na javnu Wi-Fi mrežu, važno je provjeriti je li ona sigurna. Evo nekoliko smjernica za prepoznavanje sigurnih mreža:

Provjerite naziv mreže: Sigurne mreže obično imaju službene nazive koji se podudaraju s imenima trgovina, restorana ili zračnih luka. Izbjegavajte mreže s neobičnim ili sumnjivim nazivima.

Potražite “HTTPS”: Kada pristupate web stranicama, provjerite da li koriste HTTPS protokol za šifriranje podataka. To se može primijetiti po ikoni lokota u adresnoj traci preglednika.

Upitajte osoblje: Ako niste sigurni koja je mreža sigurna, upitajte osoblje ili informacijski pult kako biste dobili informacije o službenoj Wi-Fi mreži.

javne wi-fi mreže
Kako sigurno koristiti javne Wi-Fi mreže
 1. Korištenje VPN-a za enkripciju podataka
  Virtualna privatna mreža (VPN) izvrstan je alat koji može osigurati vašu vezu na javnim Wi-Fi mrežama. VPN enkriptira vaše podatke i šalje ih kroz sigurni kanal, čime sprječava napadače da pristupe i presretnu vaše informacije. Preporučljivo je koristiti pouzdanu VPN uslugu kada pristupate internetu putem javnih Wi-Fi mreža.
 2. Praktični savjeti za sigurno pregledavanje i transakcije putem javnih Wi-Fi mreža
  Osim prepoznavanja sigurnih mreža i korištenja VPN-a, evo nekoliko praktičnih savjeta za sigurno korištenje javnih Wi-Fi mreža:

Izbjegavajte osjetljive radnje: Izbjegavajte obavljanje osjetljivih radnji na javnim Wi-Fi mrežama, poput online bankovnih transakcija ili slanja povjerljivih informacija. Ako je moguće, pričekajte dok ne budete na sigurnoj i pouzdanoj mreži.

Ažurirajte svoje uređaje: Redovito ažurirajte operativni sustav i aplikacije na svojim uređajima. Ove nadogradnje često uključuju sigurnosna poboljšanja i zakrpe koje će pomoći u zaštiti od poznatih ranjivosti.

Omogućite dvofaktornu autentifikaciju: Aktivirajte dvofaktornu autentifikaciju za sve relevantne račune kako biste dodatno zaštitili pristup i osigurali da samo vi možete pristupiti tim računima.

Preporuka:

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Zarada na internetu