70

Kako bi naši budući telefoni mogli imati koristi od ove tehnologije i po čemu se razlikuje od litijum-polimerskih i litijum-jonskih baterija

Već neko vrijeme se pominje da bi Samsung bi mogao raditi na razvoju solid-state baterija za pametne telefone, jer je kompanija prijavila neke patente i čak počela raditi na samom prototipu. Međutim, znamo da će proći neko vrijeme prije nego što ove baterije konačno budu dostupne masama. Ali dok se to ne dogodi, možemo gledati šta su solid-state baterije i po čemu se razlikuju od litijum polimer i litijum-jonske baterijedvije najčešće baterije na tržištu pametnih telefona.

Po čemu se solid-state baterije razlikuju od litijum-jonskih baterija dostupnih na tržištu?

Litijum-jonske baterije koje vidimo na tržištu sastoje se od katode, anode, separatora i elektrolita. Za usporedbu, čvrsta baterija koristi čvrste elektrolite umjesto tekućine. Istraživanja su također pokazala da su solid-state baterije bolje u smislu sveukupne stabilnosti i sigurnosti jer se ne zapale niti nabubre, što je čest problem mnogih litijum-jonskih baterija dostupnih na tržištu. Ispod je uporedna tabela između solid-state i litijum-jonskih baterija, zahvaljujući Samsungu.

Još jedna prednost koju imate od solid-state baterija je da ove baterije isporučuju nižu gustinu snage i veću gustinu energije. Ove baterije se već često koriste u električnim vozilima. Kada dođu do pametnih telefona, oni će zapravo rezultirati manjim baterijama telefona, ali većim kapacitetom. Danas je litijum-jonska baterija od 5000 mAh znatno veća nego što se može napraviti solid-state baterija istog kapaciteta.

Solid-state baterije također pokazuju znatno niže samopražnjenje, što bi teoretski moglo poboljšati vrijeme pripravnosti pametnog telefona. Ove baterije nude nevjerovatnu otpornost na toplinu, omogućavajući brže punjenje, a budući da nema ograničenja u načinu na koji se mogu dizajnirati, ove baterije se lako mogu napraviti u zaista tankim oblicima. Sve to zahvaljujući činjenici da u njima nema tečnosti.

 

Koje su prednosti solid-state baterija u odnosu na litijum-jonske baterije?

S obzirom na solid-state baterije i način na koji ih proizvođači pametnih telefona pokušavaju predstaviti tržištu, one svakako donose neke prednosti. Pogotovo kada ih uporedite sa tradicionalnim litijum-jonskim baterijama, ali to nas tera da se zapitamo koje vrste prednosti postoje. Na kraju krajeva, ova nova tehnologija mora biti dovoljno održiva, zar ne?

Prva prednost koju ćete dobiti od solid-state baterija je ta što su manje veličine i lakša po težini. Ove baterije su već dostupne u određenom kapacitetu, ali ako dođu do pametnih telefona, možemo očekivati ​​da će biti tanje i lakše nego inače.

solid state baterija

Nadalje, prednost čvrstih baterija je u tome što mogu imati više od 2,5 puta veću gustinu energije. Što, kao što je već spomenuto, s lakoćom omogućava baterije većeg kapaciteta. Takođe dobijate bolju sigurnost u celini jer nema zapaljivih komponenti i ne morate da brinete da će se baterije zapaliti.

Solid-state baterije su također vrlo dobre za svoju brzinu punjenja, jer se idealna baterija može puniti 4 do 6 puta brže od onoga što je trenutno dostupno na tržištu. Proizvodnja je i brža na ovim baterijama, zahvaljujući činjenici da ne koriste toliko komponenti. Na kraju, ali ne i najmanje važno, solid-state baterije mogu mnogo bolje podnijeti niže i više temperature zahvaljujući svojoj izvrsnoj termičkoj stabilnosti.

Iako su solid-state baterije budućnost, neki očigledni problemi se ne mogu zanemariti.
Iako je istina da vidimo solid-state baterije u električnim vozilima i, nadamo se, u pametnim telefonima, postoje neki očigledni problemi koji se ne mogu zanemariti.

Na primjer, troškovi proizvodnje ovih baterija su veći od onoga što bi kompanije platile za litijum-jonske baterije. Stoga bi njihova proizvodnja bila skuplja. Naravno, Samsung ima svoje odjeljenje za baterije, što je dobro. S obzirom na to kako kompanija aktivno radi na poboljšanju tehnologije i njenom uvođenju u mainstream, možemo pretpostaviti da im je lakše. Međutim, za sada ne možemo mnogo reći o tome.

Druga stvar koja može biti prepreka je veliki unutrašnji otpor koji često može postati prepreka kada je u pitanju punjenje i pražnjenje baterije, jer može usporiti razvoj ove tehnologije. Naime, materijal elektrode se nakuplja unutar baterije, što se smatra hemijskim kvarom i može utjecati na cjelokupno zdravlje baterije, posebno kada se koristi duže vrijeme.

U solid-state baterijama, kada se pune, debljina litijum-metalne anode doživljava ekspanziju i počinje da se skuplja kada se baterija isprazni. To može uzrokovati opće propadanje baterije i promijeniti njen trenutni volumen.

Ne može se poreći da su čvrste baterije budućnost. S obzirom na to kako Samsung, zajedno sa drugim kompanijama, vidi budućnost u ovoj tehnologiji baterija. Međutim, s obzirom na probleme, teško je reći kada će ove baterije biti dostupne na svim pametnim telefonima. Jer još nema informacija o tome kako kompanije planiraju da prevaziđu sve negativne i operativne probleme vezane za ove baterije. Za to ćemo morati pričekati neko vrijeme da ih vidimo u našim telefonima.

Piše: DM

Post Solid State baterije: Kako bi naši budući telefoni mogli imati koristi od ove tehnologije i po čemu se razlikuje od litijum-polimerskih i litijum-jonskih baterija prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs