121

Skrivene karakteristike Samsung Galaxy telefona za koje se uglavnom ne zna da postoje

Samsungovi telefoni serije Galaxy oduvijek su bili uređaji s puno funkcija i jedan su od omiljenih uređaja koje korisnici često odlučuju kupiti. Uz sve novitete koje dolazi sa svakim novim modelom i već poznate pogodnosti, uvijek postoje neke dodatne karakteristike koje se rijetko pominju. Oni su duboko skriveni u postavkama telefona, tako da zapravo možemo reći da niko ni ne zna da postoje.

Kako bismo iskoristili ove dodatne prednosti Galaxy telefona, u nastavku ćemo navesti najbolje skrivene karakteristike One UI i opisati kako ih omogućiti. Neki od njih će nekome biti beznačajni, neki će izgledati praktičniji, ali svakako ih isprobajte.

 

 1. Crtanje savršenih oblika u galeriji

Jedna od manje poznatih mogućnosti Galerija aplikacije na Samsung Galaxy telefonima vam pomažu da ručno nacrtate savršene oblike, uključujući linije, pravokutnike, krugove, strelice i još mnogo toga. Ova funkcija je izuzetno korisna kada želite uredno označiti dijelove dokumenta ili fotografije.

Da isprobate ovo, otvorite ga Galerija aplikaciju, kliknite na “Uredi” (ikona ravnala), a zatim na “Dekoracije“ (ikona emoji sličica). Nakon toga nacrtajte oblik i držite prst na sekundu prije nego ga podignete. Vaš telefon će automatski popraviti i prilagoditi oblik na osnovu vlastite procjene onoga što želite da nacrtate.

 1. Glasovne komande za kreiranje fotografije

Na Samsung Galaxy telefonima možete snimati fotografije pomoću glasovne komande. Ovo su dobro poznati izrazi na engleskom jeziku: “sir” i “osmijeh“. Na taj način možete snimati selfije sa određene udaljenosti bez postavljanja tajmera i čekanja na odbrojavanje.

Tu je i glasovna komanda “snimati video” nakon čega će telefon sam početi snimati video.

Da biste omogućili ove funkcije, morate otvoriti aplikaciju Kamera i izvršiti sljedeće korake: Postavke > Metode snimanja>omogućiti Glasovne komande.

 

 1. Obavještenja za otvaranje u plutajućim oblačićima

Na Samsung Galaxy telefonima možete vidjeti obavještenja o odabranim aplikacijama u tzv “balon” u formatu vrlo sličnom malim oblačićima koji se koriste na Facebook Messengeru kao obavijest o primljenoj poruci.

obavještenja za otvaranje u plutajućim oblačićima

Da biste omogućili ovu funkciju, uradite sljedeće: Postavke > Obavještenja > Napredne postavke > Plutajuća obavještenja > Oblačići. Nakon što izvršite ovu promjenu, primat ćete obavještenja od kompatibilnih aplikacija sa predmetnom funkcijom. Ista obavještenja samo treba prevući prstom prema dolje i mala ikona će se otkriti u uglu ekrana. Potrebno je kliknuti na njega kako bi se format promijenio u tzv “balon view“.

 

 1. Kreirajte automatske vizualne poruke

Niko ne voli da čita dosadne automatske poruke, ali ih u isto vreme ne treba zanemariti, jer se može desiti da se previdi neka važna.

kreirajte automatske vizualne poruke

Da bi cijeli proces kreiranja automatskih poruka bio malo kreativniji, možete koristiti Poruke aplikaciju za korištenje zanimljivih vizuala za automatske poruke kao što su one za nadolazeće događaje, obavijesti, ponude ili bankovne transakcije. Svi vizuelni materijali su dostupni pod “Korisne kartice” karticu na početnom ekranu aplikacije.

cijena samsung galaxy a54 5g

 1. Režim za korištenje telefona jednom rukom radi bolje pristupačnosti

Pametni telefoni su postali veći tokom godina i ovaj trend ima svoje prednosti, ali za neke korisnike može biti nepraktičan jer moraju koristiti obje ruke da bi čak i držali uređaj.

Ako imate sličan problem, postoji način da privremeno smanjite ekran kako biste lakše koristili uređaj jednom rukom. Da biste omogućili ovu funkciju, uradite sljedeću proceduru: Postavke > Napredne funkcije >uključiti Način rada jednom rukom.

u “Jednorukom“, moći ćete podesiti veličinu ekrana i promijeniti njegovu lokaciju. Da biste izašli iz njega, samo trebate kliknuti bilo gdje izvan minimiziranog ekrana.

 

 1. Odgovarajte na pozive bez upotrebe ruku koristeći Bluetooth

Ako ste u situaciji da vam ruke nisu slobodne jer kuhate, čistite, perete suđe ili imate neku drugu aktivnost, možete podesiti telefon da automatski otvara dolazne pozive nakon nekoliko sekundi. Važno je da telefon u tom trenutku mora biti povezan sa Bluetooth uređajem kao što su slušalice.

Da biste omogućili ovu funkciju, uradite sljedeće: Postavke > Pristupačnost > Interakcija i spretnost > Odgovaranje i završetak poziva > Automatski odgovori. Na kraju, potrebno je samo da omogućite opciju automatskog odgovaranja na pozive i odaberete nakon koliko dugo će se poziv aktivirati.

 

 1. Koristite dugme lebdeće da kreirate fotografije

Od položaja dugmeta za fotografiju (dugme zatvarača) fiksiran unutar aplikacije za kameru, ponekad morate držati telefon u nezgodnom položaju da biste čak i snimili fotografiju. To, naravno, može uticati na kvalitet fotografije, pa se dešava da dođe do promene ekspozicije ili slučajnog dodira ekrana.

Da biste učinili snimanje fotografija praktičnijim, možete dodati drugo, plutajuće dugme za snimanje fotografija na Samsung Galaxy telefonima. Postaviće se u položaj do kojeg ćete lako doći palcem, tako da će sam postupak biti manje zamoran.

Da biste omogućili ovu funkciju, otvorite “Postavke” aplikacija, odaberite “Metode snimanja“i uključi”Plutajuće dugme zatvarača“. Sada otvorite aplikaciju kamere i prijeđite prstom prema gore pored postojećeg dugmeta za fotografiju i odmah će se pojaviti još jedno plutajuće dugme. Možete ga postaviti na ekran gdje god vam najviše odgovara.

 

 1. Korištenje SOS svjetiljke

SOS lampa je vjerovatno najbolja skrivena karakteristika na Samsung Galaxy telefonima. Da biste ga omogućili, prvo morate učiniti sljedeće: Postavke > Prikaz > uključiti Ivice panela.

Nakon toga morate kliknuti na “Paneli” i odaberite “Alati“.

Nakon što to učinite, slijedite ove korake:

 • prevucite prema unutra od strane ekrana da otvorite bočnu ploču
 • prevlačite po postojećem panelu dok se ne otvori panel na kojem je vidljiv izbor dugmadi “Flashlight”.
 • kliknite na dugme “Flashlight” da biste uključili baterijsku lampu
 • ispod je dugme “SOS”, a kada se uključi, telefon počinje da šalje SOS signal.

Za dodatna pojašnjenja, možete pogledati sljedeći video.

Ova funkcija definitivno nije za svakodnevnu upotrebu, ali je dobro znati da postoji jer može biti izuzetno korisna u situacijama kada se nađete na udaljenoj lokaciji gdje nema signala, mrak je i postoji mogućnost opasnosti po život. Onda bi vam ova opcija mogla biti od velike pomoći.

Sve opcije koje smo naveli odnose se na Samsung Galaxy telefone, ali rade i na mnogim drugim modelima Samsung telefona, pa pokušajte da ih testirate.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Skrivene karakteristike Samsung Galaxy telefona za koje se uglavnom ne zna da postoje prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs