172

Šta je VoLTE – 5 stvari koji niste znali o ovoj tehnologiji

Šta je volte – VoLTE (Voice over LTE) predstavlja tehnologiju koja omogućava prijenos glasovnih poziva putem 4G mrežeVoLTE (Voice over LTE) predstavlja tehnologiju koja omogućava prijenos glasovnih poziva putem 4G mreže, koristeći IP (Internet Protocol) protokol umjesto tradicionalnog 2G ili 3G sustava. Ideja o razvoju VoLTE-a nastala je kao odgovor na potrebe rastućeg broja korisnika mobilnih mreža za poboljšanjem kvalitete glasovnih poziva i istovremenom optimizacijom resursa mreže.

Prije pojave VoLTE-a, glasovni pozivi na mobilnim mrežama obično su se odvijali preko 2G i 3G tehnologija. Međutim, s porastom popularnosti pametnih telefona i potrebom za bržim prijenosom podataka, postalo je jasno da postojeći sustavi nisu u stanju pružiti optimalno iskustvo korisnicima.

Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Tradicionalne mreže nisu bile dizajnirane prvenstveno za prijenos podataka, što je rezultiralo ograničenjima u propusnosti i kvaliteti glasovnih poziva. Osim toga, održavanje paralelnih 2G i 3G mreža za glasovne i podatkovne usluge postalo je skupo i neefikasno. VoLTE je koncept koji je razvijen kako bi se riješili ovi problemi i omogućio napredan način prijenosa glasa putem najnovije generacije mreža, odnosno 4G mreže.

Šta je VoLTE

VoLTE je važan za mrežne operatere, dobavljače, proizvođače originalne opreme i potrošače. Budući da je LTE mrežna tehnologija samo za prijenos podataka, VoLTE pruža pozive veće kvalitete, bolju uslugu i mogućnost istovremenog korištenja glasa i podataka.

Kako funkcioniše VoLTE?

VoLTE je baziran na okviru IP multimedijalnog podsistema. Ovo omogućava usluzi da isporučuje multimediju kao protok podataka koristeći zajednički IP interfejs koji može da koristi.

šta je volte
Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Na primjer, korisnik može pokrenuti poziv koristeći LTE mrežu. Ako odlutaju izvan područja pokrivenosti LTE-om, poziv će se vratiti na staru mrežu. Ova funkcionalnost je poznata kao Kontinuitet jednog radio govornog poziva, gdje LTE mreža istovremeno održava dvije veze dok se LTE signal ne prekine.

Pored toga, preporučeni govorni kodek za VoLTE je prilagodljivi višestruki širokopojasni ili HD glas. HD glas povećava opseg audio frekvencija za glasovne pozive i podiže kvalitet zvuka.

šta je volte
Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Podrška za VoLTE

Većina 4G bežičnih mreža koristi LTE tehnologiju i stoga podržava VoLTE. Prema izvještaju Global Mobile Suppliers Association iz januara 2023., 292 mrežna operatera širom svijeta uložila su u VoLTE tehnologiju, a njih 258 je pokrenulo VoLTE mreže.

Većina mobilnih uređaja ima VoLTE mogućnosti, uključujući bilo koji iPhone nakon iPhone 6, sve Google Pixel modele i Samsung Galaxy modele nakon 2015. Korisnici obično imaju opciju uključivanja i isključivanja VoLTE-a kroz postavke uređaja. Da biste uputili VoLTE poziv, oba uređaja uključena u komunikaciju moraju biti kompatibilna sa VoLTE, biti smještena u podržanom području i imati omogućene VoLTE mogućnosti.

šta je volte
Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Prednosti VoLTE-a

VoLTE može pružiti provajderima usluga i korisnicima uređaja višestruke prednosti:

  • Koristi spektar efikasnije od tradicionalne glasovne tehnologije.
  • Produžava trajanje baterije u poređenju sa VoIP-om.
  • Pruža vrhunski kvalitet zvuka i pozivanja.
  • Nudi pouzdane usluge i interoperabilnost.
  • Omogućava korisnicima da istovremeno upućuju pozive i koriste podatke.
  • Omogućava do šesterosmjerne konferencijske pozive.
  • Primjenjuje se uz multimedijalne usluge, kao što su dijeljenje videa i razmjena multimedijalnih poruka.
  • Pojednostavljuje upravljanje mrežom i pristupačnost programerima.
  • Oslobađa propusni opseg mreže zbog manjeg paketa.

Kako uključiti/isključiti VoLTE?

Uključivanje i isključivanje VoLTE-a  je  jednostavan proces. Ako vam mobitel ima podršku za isti, u postavkama ćete naći opcije. Dovoljno je da telefon podržava 4G VoLTE.

Ponekad telekomi i proizvođači koje rade pametne telefone VoLTE nazivaju “HD calls”. Stoga, ako u postavkama vidite “HD call” opciju, imajte ovo na umu..

Android

Da biste uključili ili isključili VoLTE na Androidu, dovoljno je da prvo otvorite Settings aplikaciju. Zatim nađite opcije Connection > Mobile Networks (može se i drugačije zvati, ovisno o telefonu kojeg koristite). Tapnite na Primary SIM. Zatim nađite VoLTE switch i uključite ga ili isključite. Često kraj te opcije stoji poruka “May improve call quality” ili nešto slično.

iOS

Dovoljno je da otvorite Settings  te zatim odaberete opcije Mobile Data > Mobile Data Options > Voice & Data. Pri dnu ekrana ćete vidjeti VoLTE opciju. Također ju ovdje možete isključiti ili uključiti.

nodejs.rs