342

Šta Je WordPress

WordPress ima preko 40,0% svih veb lokacija na Internetu. Da – više od svakog četvrtog veb sajta koji posetite verovatno se pokreće WordPress-om.

Šta je WordPress? U svojoj osnovi, WordPress je najjednostavniji, najpopularniji način za stvaranje sopstvene veb stranice ili bloga.

Na malo tehničkom nivou, WordPress je sistem za upravljanje sadržajem otvorenog koda licenciran pod GPLv2, što znači da svako može besplatno da koristi ili menja WordPress softver. Sistem za upravljanje sadržajem je u osnovi alat koji olakšava upravljanje važnim aspektima vaše veb stranice – poput sadržaja – bez potrebe da znate bilo šta o programiranju.

Krajnji rezultat je da WordPress čini izgradnju veb stranice dostupnom svima – čak i ljudima koji nisu programeri.

Šta Je WordPress

šta je wordpress
Šta Je Wordpress

Istorija WordPressa

WordPress je stvoren kao samostalni projekat sve davne 2003. godine, a nastao je kao izdanak prethodnog projekta pod nazivom „B2 / cafelog“.

WordPress je softver otvorenog koda, tako da ga danas čini ogromna zajednica saradnika. Ali ako bismo pratili poreklo WordPress-a sve do njegovih korena, njegovo prvobitno stvaranje je bila saradnja između Matta Mullenvega i Mikea Littlea.

Od tada je Matt Mullenveg u velikoj meri postao zaštitno lice WordPress-a. Takođe je osnivač kompanije Automattic, koja je kompanija koja stoji iza profitne usluge vebsajta WordPress-a.

sta je wordpress

Kakve vrste veb lokacija može da napravi WordPress

Pre mnogo godina, WordPress je pre svega bio alat za stvaranje bloga, umesto tradicionalnijih veb sajtova. To, doduše, već dugo nije tako. Danas, zahvaljujući promenama osnovnog koda, kao i ogromnom WordPress-ovom ekosistemu dodataka i tema, možete da napravite bilo koju vrstu veb stranice pomoću WordPress-a.

Na primer, WordPress ne samo da pokreće ogroman broj poslovnih sajtova i blogova, već je i najpopularniji način za stvaranje e-trgovine! Pomoću WordPress-a možete da kreirate:

-Poslovne veb stranice

-E-trgovine

Blogove

-Portfolije

-Forume

-Društvene mreže

-Sajtove za članstvo

… skoro sve drugo što možete da sanjate.

Zašto treba da koristite WordPress

Ok, tako da preko 40,0% svih veb lokacija na Internetu koristi WordPress, uključujući dobro poznate entitete poput Bele kuće i Microsofta. Ali šta je sa vama? Zašto biste trebali da koristite WordPress? Pa, bez obzira koju vrstu veb stranice želite da napravite, postoji puno razloga za korišćenje WordPress-a. Evo nekih od najvećih:

WordPress je besplatan i otvoren izvorni kod

Jedna od najvećih prednosti WordPress-a je ta što je besplatan softver otvorenog koda. Iako ćete morati malo da platite za hosting, nikada nećete morati da platite samo da biste koristili WordPress softver, što nije slučaj sa alternativama.

Pored toga, možete pronaći i puno dodataka i tema otvorenog koda da biste promenili izgled i funkcionisanje vaše veb stranice.

-Wordpress je proširiv

Čak i ako niste programer, možete lako da izmenite veb lokaciju zahvaljujući ogromnom WordPressovom ekosistemu tema i dodataka. Naravno, neki dodaci su besplatni a neki se plaćaju, isto važi i za teme, sve zavisi od toga koliko želite da izmenate svoj sajt i ta želite da postignete.

šta je wordpress

-Teme i dodaci

Dodaci – oni prvenstveno menjaju način na koji funkcioniše vaša veb lokacija. Dodaci mogu biti nešto malo, poput obrasca za kontakt, ili ogromni, poput stvaranja prodavnice e-trgovine. Sa dodacima (Pluginovima) možete aktivirati brojne pogodnosti za svoj sajt a da se ne pomučite ni malo. Sve što bi neko morao mesecima da programira, vi imate na minut i par klikova udaljenosti.

Trenutno postoji preko 50.000 besplatnih WordPress dodataka i 5.000 besplatnih WordPress tema, kao i mnoštvo premium opcija. To će reći – imate puno izbora! Evo ručno odabrane liste najboljih WordPress dodataka. Koristeći teme možete aktivirati ceo gotov sajt sa default sadržajem i posle ga menjati po svojoj želji i raditi minimalne estetske promene.

-Wordpress se lako instalira

Mislite da treba da budete tehnološki genije da biste kreirali sopstvenu veb stranicu? Razmislite o ovome ponovo! Ako možete da kliknete na nekoliko tastera, možete da instalirate WordPress na svoj veb sajt i krenete u akciju.