27

Što će se događati u gejming svijetu do kraja 2023 godine? Donosimo neke od predikcija koje bi mogle u potpunosti promijeniti videoigre kakve danas poznajemo.

Gejming svijet je po standardima mnogih vrlo kaotična industrija gdje se stvari mogu preko noći promijeniti. Pošto se u njoj novi proizvodi, hardverski i softverski, pojavljuju cijelo vrijeme, za korisnike je prilično teško biti u trendu te popratiti sve što se događa.

Iako je danas izrazito teško raditi bilo kakve predikcije kako će se pojedina industrija kretati, u ovom tekstu pokušat ćemo obrazložiti što bi se u gejming industriji moglo događati do kraja 2023. godine na temelju trenutnih okolnosti te prema mogućem kretanju određenih trendova. Kod predikcija također će pomoći trenutne uloge tehnoloških tvrtki u gejming industriji i najave nekih događaja s kojima će se i njihove pozicije mijenjati.

jailbreak za ps5

što će se događati u gejming svijetu do kraja 2023 godine? donosimo neke od predikcija koje bi mogle u potpunosti promijeniti videoigre kakve danas poznajemo.
  1. Cijene će i dalje rasti

Globalna inflacija nepovratno je promijenila tržište te nas svih dovela u situaciju da smanjimo potrošnju i da pažljivije gledamo cijene. Ovo se možda i još više odnosi na Hrvatsku pošto smo nedavno prešli na euro te se još uvijek privikavamo na vrijednosti u novoj valuti.

Za tvrtke u vremenu inflacije postoji jednostavno pravilo – moraju uložiti još više rada i truda kako bi pružile dodatnu vrijednost za kupce te održale svoju prodaju. Uz navedeno, tvrtke danas moraju jako dobro balansirati s cijenama pa to uglavnom znači njihovo povećavanje jer su se povećali troškovi proizvodnje te izdvajanja za plaće djelatnika.

Utjecaj inflacije jednostavno traži da se povećani troškovi na nekog prebace, a u gejming industriji i općenito u sferi IT industrije to su kupci jer cijene proizvoda se i dalje povećavaju. Nažalost, ovaj trend će još trajati zbog trenutnih političkih i gospodarskih okolnosti u cijelom svijetu kojima se kraj ne nazire.

Dođu li cijene do kritične točke kada će kupci prestati trošiti na nove igre i konzole, gejming industrija mogla bi se naći u problemu.

e3 2020

  1. E3 bi mogao imati najmanju posjećenost dosad

Neki korisnici možda nisu čuli za E3. Radi se o najvećem eventu u SAD-u kad je u pitanju gejming industrija te se na njemu predstavljaju mnogi developeri i izdavači videoigara zajedno s mnoštvom hardvera i igraćih naslova.

E3 je godinama bio stup gejming industrije i sudjelovanje u njemu uživo ili putem live streama za mnoge je postala tradicija.

Nažalost, event je od početka pandemije ušao u probleme i 2020. je bio odgođen, a kontinuirani pad gledanosti zabilježen je tijekom 2021. i 2022. godine. Ove godine Microsoft, Sony i Nintendo objavili su kako preskaču E3 jer planiraju organizirati svoj samostalni gejming event.

Sve ovo nam govori kako bi u 2023. godini E3 mogao zabilježiti najnižu posjećenost još od 1995. godine.

kriptovalute

  1. Kriptovalute još će se više integrirati s videoigrama

Unatoč padu tržišne vrijednosti kriptovaluta tijekom 2022. godine, njihov razvoj i dalje ne usporava. Kad je u pitanju gejming industrija, realnost je da su kriptovalute našle u njoj svoje utočište i da gejmeri nemaju ništa protiv toga.

Uzmimo za primjer igru „Axie Infinity“ koju možete besplatno preuzeti, no morate kupiti NFT-ove kako bi je mogli igrati. Ova praksa mogla bi se proširiti na mnoge igraće naslove pa će se sve češće moći vidjeti da je za početak igranja prethodno potrebno kupiti kriptovalute ili naknadno raditi transakcije unutar igre za dobivanje novih značajki.

Tzv. „play-to-earn“ kripto igre egzistiraju već neko vrijeme i mnogi gejmeri provode sate i sate igrajući ih kako bi povećali svoje zalihe kriptovaluta. Globalna recesija i inflacija istodobno pokreću trend da ljudi žele imati dodatnu zaradu pa smo sigurni da će mnogi gejmeri vidjeti ovu priliku upravo kod sličnih igara.

microsoftova kupovina activision blizzarda

  1. Microsoftova akvizicija Activisiona će uspjeti

Microsoft još od početka 2022. godine pokušava provesti akviziciju Activisiona. Iako su američke regulatorne agencije usporile cijeli proces te ga mnogi gejming fanovi ne odobravaju, Microsoft sva ta događanja nisu pokolebala i vidljivo je kako odlučno kreće u finaliziranje.

Neki mediji navode kako je Microsoft svojoj konkurenciji na tržištu spreman dati kompromis u obliku ponuda za licence s kojima bi se trebala razriješiti sva pitanja oko nepovjerenja. Dođe li do dogovora na ovaj način, Microsoft će imati slobodan put prema kompletiranju posla s Activisionom.

netflix

  1. Netflix će objavljivati nove igre za pametne telefone i PC

Već je prošlo dosta vremena kako Netflix objavljuje igre te se sve više udaljava od činjenice da predstavlja samo streaming servis. Netflix je u čvrstom uvjerenju kako će ga igre u neku ruku spasiti pošto je prošlu godinu obilježio veliki pad njegovih pretplatnika.

Sudeći prema Netflixovom poslovnom planu, 2023. bit će godina dolaska mnogih igara za telefone, no i za PC. Dosad nismo imali prilike vidjeti objavu PC igre pa željno iščekujemo saznati kakve će biti reakcije fanova na to.

Dodavanje novih proizvoda unutar postojećih pretplata Netflixov je plan za vraćanje pozitivnih poslovnih trendova.

vr microsoft hololens

  1. Microsoft će plasirati na tržište novi VR uređaj

Rasprave oko VR tehnologije u zadnje su vrijeme malo utihnule, no to ne znači kako se ništa ne događa. Informacije iz pouzdanih izvora govore kako Microsoft planira napraviti VR integraciju sljedećih platformi:  Microsoft Teams Apps, Windows 365, Microsoft Office, Xbox cloud gaming, Microsoft Intune, Azure Active Directory i Microsoft Mesh.

Za provođenje integracije Microsoftu je potreban VR uređaj, a već je potvrđeno kako tehnološki div ima suradnju s tvrtkom Meta te se radi na Quest Pro VR-u.

Microsoft bi, ako pogledamo sve trenutne činjenice, mogao tijekom 2023. objaviti izlazak svog VR uređaja.

facebook metaverse

  1. Metaverse će doživjeti svoju premijeru u gejmingu

Bezobzira na to što je uzrokovao negativne komentare i umanjio entuzijazam fanova, Metaverse nije zaustavljen u Zuckerbergovim planovima. Mnoge kompanije kontinuirano ulažu velike novce u njega, a dvije najvažnije su Meta i Microsoft.

Dok već postoje igraći naslovi kao što su „Axie Infinity“ i „Decentraland“ koji su orijentirani prema Metaverseu, postoji velika šansa da će se on inkorporirati još dublje u svijet videoigara tijekom 2023. godine.

Metaverse će sigurno pokušati napraviti još jedan korak naprijed i biti dio igre koja će označiti pravi eskapizam iz svijeta realnosti, a čini nam se kako su trenutna događanja u svijetu pravo vrijeme za dolazak nečeg sličnog.

 

  1. Mogli bi se pojaviti novi streaming servis za igre ili nova konzola

Kod novije generacije konzola nemamo baš osjećaj da su toliko drugačije od prijašnjih pa iz tog razloga vjerujemo da se nešto ove godine mora dogoditi. Pretpostavke su da se mora pojaviti novi streaming servis za igre ili nova konzola koji će biti u korak s vremenom i ponuditi nešto potpuno novo jer uvjeti za to postoje. Također je važno reći da živimo u ekonomski vrlo zahtjevnim vremenima te se kupcima koji se sve više obaziru na cijene mora ponuditi nešto što ima novu vrijednost.

Ovim navodima dodajmo još potvrđenu najavu da Microsoft, Sony i Nintendo bojkotiraju ovogodišnji E3 2023 i sigurno ćemo dobiti najavu nečeg velikog. Novi cloud gejming sevis ili konzola mogli bi biti cilj ovih tvrtki, a pogotovo bi se moglo raditi o jeftinijem servisu ili „lakšoj“ konzoli koji bi cjenovno odgovarali nadolazećim razdobljima recesije.

 

Koja su vaša predviđanja za gejming industriju do kraja 2023. godine? Napišite u komentarima.

Piše: Ervin Mičetić

 

pcchip.hr