21

Zašto je Amazon Luna predodređen da doživi istu sudbinu kao i Google Stadia?

Amazon pokušavam učiniti istu stvar koju je Google pokušao: igranje u oblaku, odnosno “igranje u oblaku”. S druge strane, Amazon je imao mnogo prilika da uči iz grešaka koje je napravio Google napravljeno njegovom uslugom Stadia.

Kako god, Amazon Luna počinje da se oseća kao déjà vu sa načinom na koji se postupa i u kom pravcu ide. U nastavku teksta pisaćemo zašto mislimo da je čeka ista sudbina kao i Stadiju.

Zašto je Google Stadia propao?

Google ima reputaciju da započne projekat, pusti ga da živi kratko vrijeme, a zatim ga naglo okonča. Stadia slučajno je jedna od nesretnih žrtava gore pomenute Google navike. Iako je Googleov pokušaj da uđe na tržište igara privukao veliku pažnju, nisu uspjeli pridobiti igrače da se pridruže projektu.

Zahtjevi za brzina interneta Google bine su bile prilično visok, što ga čini nepraktičnim za korištenje “u pokretu”. Kod kuće, igrači već imaju svoju platformu za igre po izboru, eliminišući potrebu za ‘igranjem u oblaku’.

Najveća greška koju je Google napravio sa Stadijom zapravo nije bila platforma, već nerazumijevanje tržišta igara. Ne kupujete konzolu samo zbog kupovine konzole, već zbog igara i iskustva koje dotična platforma/konzola nudi. Stadia nije imala nikakve dobre ponude osim postojećih igara koje su igrači već kupili na platformi koju već posjeduju. To je bilo to PC, PS, Xbox ili nešto drugo.

Google je ciljao ljude koji Stadia im nije bila potrebna. Povrh svega, Stadia je imala samo nekoliko ekskluzivnih igara koje nisu bile ni dovoljno atraktivne da privuku pažnju tržišta. Da Stadia ima nešto što bi dovoljno ljudi zaista htelo da igra, ta “avantura” bi verovatno trajala malo duže.

Kako Amazon Luna ide stopama Google Stadia

Amazon je “industrijski gigant” koji ima novca i može se okušati u “cloud gamingu” i nada se drugačijim rezultatima od Googlea. Nažalost, Amazon Luka ne radi dobro i pravi iste greške kao Google Stadia.

Problemi sa kolekcijom igara

Amazon nije poznat po svojoj velikodušnosti, a to pokazuje kako Luna radi. Najveći problem je struktura pretplatničkog plana; ne možete imati sve igre u jednom planu.

zašto je amazon luna predodređen da doživi istu sudbinu kao i google stadia?

Amazon je uvrijedio tržište kada je objavio previše kategorija pretplate: Family, Retro, Jackbox, Ubisoft+, Luna+ i Prime Gaming. Porodica i Retro su na kraju spojeni u Luna+, ali čak i tada bi to i dalje koštalo gotovo 40 dolara mjesečno ako želite da vam sve igre budu dostupne.

Hosting cloud servisa nije jeftin, razumljivo, ali čak i ako igrate igrice samo sa svojim Prime pretplatom, nemate dovoljno dostupnih igara. Novih (i dobrih) igrica na Luni skoro da i nema, a nema ih nema ekskluziva to bi vas ohrabrilo da isprobate ovu uslugu. Xbox Cloud Gaming to samo košta 14,99 dolara i nudi impresivnu kolekciju igara s još više dostupnih za preuzimanje na Game Pass; općenito daje nevjerovatnu vrijednost za vaš novac.

S obzirom na to koliko je “igranje u oblaku” teško prodati, Amazon i Google trebalo je provjeriti da li je ovakav način igranja spreman da postane mainstream. Čak i Xbox stavlja igre u oblaku kao sekundarnu dodatnu uslugu i kao dodatak Xbox Game Pass.

zašto je amazon luna predodređen da doživi istu sudbinu kao i google stadia?

Amazon Luna polako gubi podršku

Amazon Luna ima vrlo mala kolekcija igara, čak i ako ga uporedimo sa “cloud igricama” na servisu Xbox Cloud Gaming. A postao je još manji kada su bili u decembru prošle godine uklonjeno 50 naslovate još 50 naslova u februaru ove godine.

Razlog zašto se neke igre uklanjaju je nepoznat, ali sada pretplatnici imaju još manje igara i praktički plaćaju još više pretplatu, odnosno ono što dobijete za svoj novac je sve manje. Pretplata na Lunu jednostavno nema smisla.

Još veći udarac za Amazon Lunu su masovna otpuštanja u martu 2023. Microsoft je pokazao svijetu da ako želite uspjeti na tržištu igara, morat ćete dosljedno financirati i podržavati platformu. Ako Amazon želi da Luna uspije, morat će joj posvetiti što više pažnje, pažnje i sredstava Microsoft daje Xbox Game Pass i Cloud Gaming.

zašto je amazon luna predodređen da doživi istu sudbinu kao i google stadia?
Preskupa pretplata i premalo igara

Amazon Luna mora poznavati svoje tržište

Sve uspješne platforme za igre imaju jednu zajedničku stvar, duboko poznavanje tržišta. Svi su mnogo investirali u svoja tržišta i platforme kako bi osigurali da igrači dobiju ono što žele po cijeni koju su spremni platiti.

Čini se da Amazon nije spreman uložiti toliko u svoju platformu za igre. Ako Amazon nije posvećen svojoj platformi objavljivanjem igara do kojih je mnogima stalo, onda ide pravo na Stadiju. Ne bismo se iznenadili da do kraja ove godine Amazon i zvanično “digne ruke” od ovog servisa

 

Napisao: Boris Plavljanić

Članak Zašto je Amazon Luna predodređena da doživi istu sudbinu kao i Google Stadia? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs