8 razloga zašto su Google Maps najbolji za navigaciju

google mape, odnosno Google Maps, jedna je od najstarijih i najpouzdanijih aplikacija za navigaciju. Iako postoje i drugi folderi/aplikacije koje se mogu takmičiti, npr Waze i Apple MapsGoogle Maps je i dalje korak ispred konkurencije zahvaljujući ogromnom broju funkcija koje nudi i dokazanoj pouzdanosti.

Ako nam ne vjerujete, pročitajte u nastavku zašto je Google Maps odličan i zašto mislimo ono što smo napisali.

1) Široka pokrivenost

Glavna prednost Google mapa je koliko pokriva Zemlju. Možete izvaditi svoj mobilni telefon i vidjeti da radi odlično gotovo bilo gdje u svijetu. I zahvaljujući Google mapama i njegovim offline mape, možete se kretati po raznim dijelovima svijeta čak i bez internetske veze.

Ova tehnologija radi koristeći kombinaciju satelitske slike visoke rezolucije, GPS signali i podatke geografski informacioni sistemi (GIS). Dodatno je poboljšan crowdsourcing, odnosno doprinose korisnika i Google-ovo partnerstvo sa vladama i raznim agencijama širom svijeta.

Jedina aplikacija za navigaciju koja mu je blizu je Apple Maps, ali se ne može pohvaliti istom (velikom) bazom korisnika kao Google Maps. I to daje prednost Google mapama, plus ima više informacija koje pridonose korisnici u realnom vremenu.

2) Ažuriranja saobraćaja i navigacija u realnom vremenu

Kada počnete svoje putovanje dalje Google mape, a vi odaberete kako želite doći do odredišta (motociklom, javnim prijevozom ili automobilom), Google Maps vam pokazuje ažuriran status in saobraćaja. Odnosno, kako ljudi koriste aplikaciju u realnom vremenu, informacije se šire gotovo trenutno.

Ta ažuriranja o saobraćaju mogu vas uputiti koji rute i alternative mogu ti pomoći stići ćeš brže do odredišta, uzimajući u obzir semafori, putarine i saobraćajnim uslovima (gužva, radovi na putu, itd.). Zapravo, ukupno vrijeme putovanja se prilagođava u realnom vremenu na osnovu trenutne saobraćajne situacije. Google Maps komunicira ove saobraćajne situacije kodovima boja.

Također pruža navigaciju skretanje po skretanje.navigacija skretanje po skretanje”), koji vam daje do znanja gdje i kada da skrenete dok se krećete prema svom odredištu. Apple Maps nudi sličnu funkciju, ali ne robusnu bazu podataka kao što je Google Maps i ne dozvoljava vam da dodate prilagođena stajališta duž rute do vašeg odredišta.

Waze, još jedan Googleov proizvod, jedina je aplikacija za navigaciju koja može navigirati bolje od Google Maps. A to je zato što je Waze posebno dizajniran da vas dovede do vašeg odredišta u najkraćem mogućem roku.

Kako god, google mape je i dalje bolji od Wazea jer manje ovisni o drugim korisnicima, i nastavit će predlagati bolje rute. Namijenjen je i za planinare i pješake, za razliku od Wazea. Kao bonus, ima i Google Maps krizna upozorenja koji vas obaveštavaju potencijalne prirodne katastrofe ili vremenske prilike što bi moglo ometati vaše putovanje ili vas dovesti u opasnost.

3) Integrisane informacije o javnom prevozu

8 razloga zašto su google maps najbolji za navigaciju

google mape također prati javni prijevoz i pružit će vam točne informacije o vremenu za autobusi, vozovi i podzemna. Također vam može reći da li linija kasni, ili na vrijeme, da li je zauzeta ili slobodna, ili koliko su dostupni prijevozni objekti. Naravno, to djelomično funkcionira u Hrvatskoj, ali smo poprilično zadovoljni onim što smo vidjeli.

Iako Apple Maps može pratiti autobuse na putu (op.a. u nekim zemljama svijeta) i slično, ne može vam pružiti istu pokrivenost i detalje kao Google Maps.

Ukoliko ne koristite isključivo svoj automobil, vjerujemo da ćete od Google Maps dobiti korisne informacije.

4) Prikaz ulice

Google se potrudio da pošalje flotu vozila na da mapira većinu svjetskih puteva, ili gradova, koristeći slike. Rezultat je da možete biti kod kuće i zumirati mjesta da vidite kako izgledaju. Ova funkcija se zove “Prikaz ulice”, i može biti izuzetno korisno ako želite 3D panoramski pogled na mjesto koje planirate posjetiti.

Prikaz ulice možete koristiti na webu ili na svom mobilnom uređaju. Apple Maps ima konkurentsku karakteristiku tzv “Pogledaj okolo”, ali nema toliku pokrivenost kao Google Maps. Međutim, postepeno proširuju svoj domet i bilježe mnoge svjetske gradove.

5) Informacije o lokalnim preduzećima

8 razloga zašto su google maps najbolji za navigaciju

Google Maps je stekao reputaciju mjesta za informacije i recenzije o raznim preduzeća. Većina ozbiljnih preduzeća sa stalnim lokacijama nalazi se na Google mapama jer je to dobar način da se izgradi njihovo prisustvo na mreži. Vlasnici preduzeća mogu koristiti aplikaciju Google My Business da svoje kompanije stave na mapu. To mogu biti kafići, restorani, (specijalizirane) trgovine ili nešto drugo.

Takođe, mnogi kupci su počeli da se oslanjaju na recenzije na Google Maps kao dobar pokazatelj šta očekivati ​​od dotičnih kompanija. Turisti koriste ga i da dobiju ideju o tome kakvo bi moglo biti nečije iskustvo Turističke atrakcije, na primjer.

Koristeći inicijativu lokalni vodič, Google je čak napravio program koji ohrabruje lokalno stanovništvo da dijele što više informacija o preduzećima i atrakcijama na njihovoj lokaciji. Google također koristi sistem rangiranje i dodeljuje bodove korisnicima koji dijele korisne recenzije i fotografije mjesta koja posjećuju.

Tako možete pronaći menije restorana, cijene benzinskih pumpi, radno vrijeme, nivo prometa i još mnogo toga na Google mapama. Vrlo korisno za mnoge korisnike.

6) Integracija sa Google uslugama

Google je najveći i najpouzdaniji “svjetski pretraživač”, koji se neprimjetno integriše sa Google mapama. Ako ste ikada tražili posao ili neko mjesto, vrlo je vjerovatno da će se pojaviti i rezultat google mape sa svim relevantnim informacijama.

Međutim, kako je Google Maps dio Google paketa, donosi i niz drugih relevantnih funkcija. To uključuje Google fotografije koji koristi geolokacijske karakteristike Google mapa za pregled i organiziranje vaših fotografija prema mjestu na kojem ste ih snimili. Također uključuje glasovno kontrolirani Google Assistant s kojim možete komunicirati informacije zasnovane na lokaciji.

7) Stalna ažuriranja i poboljšanja

Google stalno ažurira Google Mape, pa čak preuzima karakteristike od ostali konkurenti kako bi ga poboljšali. Nijedna druga aplikacija za navigaciju ne može se pohvaliti češćim ažuriranjima i novim funkcijama od Google Maps.

Google Maps također predstavlja nove, inovativne karakteristike – kao i on dodavanjem semafora na svojim karticama, i postavlja tempo koji druge aplikacije teško mogu pratiti. Ova aplikacija je postala toliko pouzdana da aplikacije za dijeljenje vožnje i lokacije koriste svoju bazu podataka kao srž svog poslovanja.

8) Dostupnost na različitim platformama

8 razloga zašto su google maps najbolji za navigaciju

Google nikada nije bio “škrt” sa svojim aplikacije i usluge. Bez obzira na hardver koji koristite; google mape možeš koristiti na bilo čemučak i na Apple Watch. Ova dostupnost na više platformi jedna je od najjačih karakteristika koje GMape ima. Da, Waze je dobar, kao i Apple Maps, ali ako nas pitate – Google Maps je iznad svih konkurenata.

Google Maps i dalje ima više funkcija

Ovo nikako nije potpuna lista svih stvari koje možete učiniti s Google mapama. I dalje postoji gomila stvari da možete da uradite sa njim što nismo spomenuli ovde.

Google mape su pobedio Apple Maps s detaljima, a Waze s raznolikošću. Nijedna druga aplikacija za mapiranje nije ni blizu tome. Ako idete na putovanje, najbolja opcija je da koristite Google Maps. Postoji mnogo više funkcija Google Maps koje ih čine superiornijim u odnosu na druge, a to ćete vidjeti dok ih koristite.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 8 razloga zašto je Google Maps najbolji za navigaciju prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs