326

Dan očeva – Šta je i kojeg je datuma?

Kada slavimo Dan očeva?

Mjesec mart, tačnije 19. mart, dan je kada slavimo Dan očeva u evropskim zemljama. Zašto 19. mart? Prvi zabeleženi Dan očeva dogodio se daleke 1908. godine u SAD – kada je, nažalost, 250 očeva koji su radili u rudniku umrlo usled velikih rudarskih katastrofa.

Priča se da je nakon tragedije u kojoj je izgubila oca, ožalošćena ćerka otišla kod lokalnog župnika kako bi održao svetu misu za sve umrle očeve.

Misa je predstavila značaj i ulogu očeva u porodici, tačnije zahvaljujući njoj imamo dan kada slavimo prisustvo očeva u našim životima. Obeležavanje pomenutog dana počelo je tada 19. juna.

Navedeni dan se u celom svetu ne obeležava istog datuma, većina zemalja sveta ga obeležava treće nedelje u junu, dok pojedine zemlje poput Srbije imaju svoje datume proslave iz različitih razloga.

Nije važno kog datuma se slavi dan na koji se ponosimo svojim očevima, važno je da tog dana pokažemo zahvalnost i ljubav prema jednom od roditelja. Proslava Dana zahvalnosti je uvek dobrodošla.

dan očeva - šta je i kojeg je datuma?
Dan očeva - Šta je i kojeg je datuma?

Zašto slavimo Dan očeva?

Dan očeva je dan koji je posvećen u čast svakom ocu i kao takav slavi očinstvo i uticaj i položaj očeva u današnjem društvu. Možemo reći da dopunjuje Dan majki. Kao i Dan majki, Dan očeva je dan kada se zahvaljujemo našim očevima za sve što su učinili za nas i kada ih možemo čak i iznenaditi poklonom.

Veoma je važno da obeležavamo i slavimo dane koji su rezervisani za naše roditelje, jer je to jedan od načina na koji im možemo dati do znanja da smo zahvalni na njihovoj žrtvi, žrtvi i ostalom.

I dok se kod nas u pomenuti dan proslavlja privatnije u krugu najuže porodice, razne zemlje organizuju masovna slavlja i proslave kako bi svim očevima, posebno onima koji su samci, pokazali koliko su važni u današnjem svetu.

Nekako je normalno da čujemo termin samohrana majka, ali mnogi zaboravljaju da postoje i samohrani očevi. U svetu se beleži sve više slučajeva u kojima se očevi bore oko starateljstva nad decom, što je do pre nekoliko godina bio bukvalno nezamisliv scenario. Kada govorimo o muškarcima i njihovoj ulozi u današnjem svetu, svakako postaje bolje.

dan očeva - šta je i kojeg je datuma?
Dan očeva - Šta je i kojeg je datuma?

Dan očeva i uloga očeva u današnjem svetu

Uloga očeva je danas bitno drugačija nego pre 50-ak godina. Ranije su mnogi na očeve gledali kao na glavu kuće, kao na hranioce, muškarce koji donose novac. Nekada su očevi i majke tačno znali svoje uloge u vaspitanju deteta, ali su se, srećom, i stvari drastično promenile.

Na Dan očeva, danas slavimo novi tip očeva, one koji se sve češće odlučuju da ostanu kod kuće i brinu o detetu dok majka radi, one koji poštuju vrednost porodice.

I dok savremeni svet ima pozitivan efekat kada govorimo o novim i mladim očevima, nažalost još uvek se mogu naći primeri očeva koji su tradicionalni i nepopustljivi i koji smatraju da je ženski posao da bude kod kuće i da odgaja decu dok je on glava kuće.

Statistički gledano, sve više mladih očeva se bori i za svoju decu ako dođe do razdvajanja, što podiže svest o samohranim očevima. U svakom slučaju, bez obzira na razlog zbog kojeg slavimo Dan očeva, važno je da budemo zahvalni za prisustvo oca u našim životima.