Digitalna ordinacija – neophodnost savremene stomatologije

Od guglanja zubnih implantata do posete ordinaciji

U digitalnoj eri do većine informacija dolazimo preko interneta, u bilo koje doba dana ili noći. Zato su sajt i društvene mreže lična karta svakog poslovanja i nezamislivo je baviti se ozbiljno poslom, a o tome ne deliti informacije sa pratiocima. To pravilo se odnosi i na stomatološke ordinacije.

Kada želimo da pronađemo ordinaciju jer su nam potrebni kvalitetni zubni implanti ili zubne krunice, svakako ćemo je prvo potražiti na internetu. To znaju stomatološke ordinacije te društvene mreže i internet koriste da edukuju pacijente o procedurama koje nude, informišu ih o novitetima u oblasti stomatologije i s njima grade međusobno poverenje.

Jedna od njih je novosadska „Dr Lolin“ ordinacija, koja na transparentan i ljudima prijemčljiv, razumljiv način, putem društvenih mreža objašnjava i najzahtevnijhe procedure, poput ugradnje implantata i sinus lifta (nadoknade kosti).

Zubni implanti – pre i posle

Zubni implanti pre i posle, odnosno nekadašnji izgled zuba i izgled zuba pacijenata nakon ugradnje zubnih implantata, sadržaj su koji pacijenti obožavaju da gledaju.

Tako su u mogućnosti da u krupnom planu vide koliko je procedura uspela, kao izgledaju novi zubi pacijenta, bilo da su u pitanju privremeni, ili stalni – metalokeramički ili cirkonijumski zubi.

Live na FB-u za sve o zubnim implantatima

Uživo uključenje iz dr Lolin ordinacije se do sada uspešno sprovodilo na dva načina:

  1. Zubni implanti ugradnja

Zubni implanti su procedura koju u stomatološkoj ordinaciji najradije prikazuju uz live uključenje na Facebook-u. Uz pristanak pacijenta, dr Srđan Lolin, najpre gledaocima objasni koji je problem pacijent imao, prikaže stanje zuba, a potom pristupi intervenciji.

Odmah po vađenju zuba i ugradnji implantata uključuje se ponovo, kada pokazuje kako je protekla intervnecija, i prikazuje ugrađene implantate i njihovu čvrtinu.

  • Pitanja i odgovori

Drugi vid live uključenja su pitanja i odgovori. Zubni implanti, zubni implanti cena, hollywood smile, lečenje paradentoze itd. najčešće su teme koje zanimaju pacijente. Iako se brojna pitanja ponavljaju iz ovih pitanja i odgovora pacijenti mogu saznati dosta o tim procedurama.

Dr Lolin kroz njih detaljno objasni razliku između All on 4 i All on 6 ugradnje zubnih implantata, objasni zašto su cirkonijumske krunice bolje od metalokeramičkih, kao i kakav se izgled zuba dobija korišćenjem bleach boja.

Iskustva pacijenata kroz video snimke

Zubni implantati, tj. proces ugradnje i iskustva pacijenata, mogu se čuti u video snimcima na zvaničnim FB i Instagram stranicama dr Lolin ordinacije. Ovi snimci obično počinju tako što stomatolog ukratko objasni proceduru, a potom pacijent ispriča svoje iskustvo.

Ako su ugrađivani zubni implantati pacijent se prvo osvrne na probleme koje je imao dok nije imao zube, koliko mu je bilo teško da žvaće hranu. Ispriča i da li je ugradnja implantata bila bolna i da li je imao otoka. Na sličan način pristupaju i pacijenti koji nisu ugrađivali implantate, već su zubnim krunicama menjali izgled i boju svojih prirodnih zuba.

Youtube kao kanal koji privlači mnogo pacijenata

Video snimci sa Facebook-a i Instagrama često završe na zvaničnom Youtube-u kanalu ordinacije, i obratno. Osim informacija koje čuju u samom snimku, dodatno poverenje daju i komentari bivših pacijenata. Oni su u većini slučajeva pozitivni, a dodatna činjenica kojom ova ordinacija može da se pohvali je broj pacijenata koji dolazi po preporuci od bivših pacijenata.

Zbog korisnog sadržaja koji donosi, veliki je broj Youtube subscribera i broj pregleda svakog video snimka na kanalu ove ordinacije.

Zubni implanti cena

Cena zubnih implantata mora biti transparentna. To je jedna od skupljih procedura i u velikoj meri igra ulogu za koju će se ordinaciiju pacijenti odlučiti. Na sajtu svake ordinacije trebalo bi da stoji jasan cenovnik, da bi pacijenti otpilike mogli da znaju okvirnu cenu za rešavanje njihovog problema.

Ipak, konačnu cenu daće stomatolog, kada se utvrdi koliko zuba i na koji način mora da se vadi, za koje se implantate pacijent odlučio, mora li se prvo lečiti paradentoza ili raditi sinus lift, da li će se preko implantata postavljati metalokeramičke ili cirkonijumske krunice.

O zubnim implantima kroz online konsultacije

Online konsultacije sa pacijentima nisu novina u oblasti stomatologije. Najčešće se sprovode putem video poziva, preko Vibera, WhatApp-a ili Skype-a. One su prvi ka rekonstrukciji osmeha.

Pacijenti digitalnim konsultacijama pristupaju tek kada ih ordinacija privuče svojim pristupom koje vide na društvenim mrežama i Youtube-u. Prvo ordinaciji pošalju svoj snimak zuba, iznesu svoje želje po pitanju budućeg izgleda zuba i okviran budžet. Stomatolog, na osnovu tih informacija i stanja zuba koje vidi na snimku, predlaže plan terapije.

U „Dr Lolin“ ordinaciji kažu da je osim tog formalnog dela digitalna konsultacija odličan način da se pacijent oslobodi straha od stomatologa, da se opusti, uveri u stručnost implantologa i bez bojazni sedne u stomatološku stolicu.