12

Koje stvari možete raditi na Linuxu, a što ne možete na macOS-u i Windows-u?

Linux, u poređenju sa macOS i Windows računarima, nije toliko popularan i raširen u upotrebi, pa se zbog toga često dešava da se previde njegove prednosti ili da korisnici uopšte nisu upoznati sa načinom rada. Glavna karakteristika Linuxa je da može postati šta god želite, a u pozadini je fleksibilniji, pouzdaniji i sigurniji od konkurencije.

Postoje neke stvari koje možete učiniti samo na Linuxu, a koje su gotovo nezamislive na macOS i Windows računarima. Koje tačno? U nastavku ćemo navesti nekoliko radnji koje su isključivo vezane za Linux i koje samo ovaj operativni sistem može omogućiti.

  1. Mogućnost promjene

U Linuxu je sve o izboru. Prva asocijacija na ovo je promjena u desktop okruženju. Neki će čak reći da postoji previše opcija za konfiguraciju desktop okruženja na Linuxu, ali mnoge njihove varijante već imaju određene elemente kao npr. kernel, startup servis ili mrežni menadžer. Neke distribucije čak namjerno ograničavaju izbor tako da korisnik troši manje vremena na postavke, ali se one mogu i mijenjati.

Da, opcije za konfigurisanje desktop okruženja su velike, ali to ima smisla jer je svaki korisnik drugačiji i uvijek će imati neke vlastite ideje kada je u pitanju organizacija radnog okruženja.

Na primjer, ako koristite Ubuntu Linux i ne sviđa ti se GNOMEmožete instalirati KDE Plasma, Xfce, Pantheon, Budgie, Enlightenment ili bilo koju drugu vrstu desktop okruženja.

Najbolje od svega, u svakom trenutku možete napraviti promjenu koja može ići u smjeru imitacije macOS ili Windows okruženja, ili u potpuno drugom smjeru. Izbor je na vama.

koje stvari možete raditi na linuxu, a što ne možete na macos-u i windows-u?

  1. Vraćanje starog hardvera u život

Možemo se prisjetiti perioda kada je Windows 11 izašao na tržište i mnogi korisnici su otkrili da njihovi računari stari samo dvije ili tri godine neće imati podršku za novi Microsoft operativni sistem. Ovakve stvari nisu moguće na Linuxu.

U stvari, postoje verzije Linuxa (npr. Lubuntu ili Linux Lite) koji su isključivo stvoreni da bi mogli raditi na starijem hardveru. Iste verzije se, naravno, mogu pokrenuti i na novijim uređajima.

Sigurno neki od vas imaju kompjutere koji su stari više od pet godina i skupljaju prašinu u ormaru. Možda ste ih već otpisali, ali samo trebate nabaviti lakšu verziju Linuxa i instalirati ih na njih kako biste ih oživjeli i koristili bez ikakvih poteškoća.

koje stvari možete raditi na linuxu, a što ne možete na macos-u i windows-u?

  1. Nema zatvorenih podešavanja

Za neke, problem sa macOS i Windows računarima je zatvoreno prilagođavanje jer rade onako kako su Apple i Microsoft odredili. Na Linuxu su stvari prilagođene onako kako želite da budu.

Drugim riječima, ako vam se ne sviđa način na koji vaš desktop radi na Linuxu, možete ga prilagoditi svojim potrebama. Riječ je o funkcionalnosti pojedinih elemenata desktopa, koje možete u potpunosti promijeniti, a to predstavlja veliku razliku u odnosu na macOS ili Windows računare, gdje je unaprijed definirano šta treba biti efikasno. Znamo da svaki korisnik različito gleda na efikasnost, ali u slučaju macOS-a i Windows-a, prilagođavanje nije moguće jer je unutar fiksne i zatvorene šeme.

 

  1. Nadogradnje bez ponovnog pokretanja

Koliko puta vam je pokrenuta nadogradnja macOS-a ili Windows-a prilikom ponovnog pokretanja računara? Mnogi će pomisliti da je ovo vrijeme moglo biti iskorišteno produktivnije umjesto da se čeka da računar preuzme ažuriranja i instalira ih.

Uz Linux, potpuna nadogradnja sistema se odvija dok radite na svom desktopu. Jedini put kada trebate ponovo pokrenuti Windows računar je kada nadogradite kernel.

Tako možete slobodno raditi na Linux računaru iu pozadini će se ažuriranja preuzimati i instalirati nezavisno bez potrebe za ponovnim pokretanjem računara.

vino 8.0

  1. Može pokrenuti Windows softver

Da, dobro ste videli. Za one korisnike koji žele pokrenuti Windows softver na svom Linux PC-u, postoji način. To je ono za šta se koristi VINO. To je alat koji vam omogućava da instalirate softver koji se koristi na Windows-u i koristite ga na Linuxu. WINE je dostupan u raznim trgovinama aplikacija koje su prilagođene za Linux tako da ga samo trebate instalirati i početi s radom. Podržava veliki broj Windows aplikacija, pa svakako provjerite što možete pokrenuti na Linuxu s njim.

linux kernel 5.16

  1. Mogućnost instaliranja velikog broja besplatnih softvera

Možda ste negdje čuli da je jedna od glavnih zamjerki Linuxu to što nema veliki izbor softvera, ali to je pogrešno. Uz Linux ćete pronaći veliki broj besplatnog softvera koji možete preuzeti iz raznih trgovina aplikacija i koristiti. Zahvaljujući alatima kao što su Snap i Flatpak na Linuxu također možete instalirati neke od poznatih aplikacija kao npr Zoom ili Spotify.

Činjenica je da macOS i Windows imaju ogromne kolekcije softvera koji se mogu instalirati na njih, ali sigurno nećete naći toliko besplatnog (i bez oglasa) softvera kao s Linuxom.

Linux također olakšava upravljanje instaliranim softverom putem komandi ili korisničkog sučelja, te ima mogućnost dodavanja softverskih spremišta različitih programera.

koje stvari možete raditi na linuxu, a što ne možete na macos-u i windows-u?

  1. Pouzdanost sistema

Mnogi korisnici Linuxa će vam reći da mogu trajati godinama bez ikakvog lošeg iskustva ili većih problema. Većina problema koji se javljaju na Linuxu mogu se riješiti u roku od nekoliko minuta.

Treba napomenuti da Linux pruža mogućnost korištenja velikog broja alata za rješavanje problema tako da mogu poslužiti svakom korisniku i otkloniti probleme u kratkom vremenskom periodu.

linux

  1. Privatnost i sigurnost vaših podataka

Ovo je prava moć Linuxa. Jednostavno nema veće sigurnosti od izbjegavanja dijeljenja važnih informacija s nekim od popularnih aplikacija ili usluga. Sve ove aplikacije i usluge na Linuxu možete zamijeniti besplatnim alatima otvorenog koda.

Više se nećete morati oslanjati na njih Google, Microsoft, Dropbox, Slack ili Apple za koje bi sigurnost vaših podataka trebala biti prioritet. Naravno, ne treba razmišljati u kontekstu najgoreg scenarija i pretpostaviti da, na primjer, Google može biti hakovan, ali uvijek postoji šansa da podaci sa njegovih servera budu kompromitovani. Drugi problem je nadolazeća sve intenzivnija upotreba AI alata. Google, Microsoft i druge kompanije ih sve više koriste, ali veliko je pitanje u kojoj mjeri je njihov rad testiran i šta to znači za brojne osjetljive podatke s kojima isti alati dolaze u kontakt.

Upravo iz ovih razloga, može se reći da su vaši podaci sigurniji na Linuxu i uvijek će ponuditi rješenje da ih kontrolirate unutar samog sistema uz pomoć nekih alata (npr. Nextcloud).

Nekome to možda i nije toliko važno, ali dobar broj korisnika želi imati važne podatke pod svojim nadzorom i kontrolom, pa je Linux idealno rješenje za to.

Na kraju možemo zaključiti da je Linux jednostavan za korištenje i da rad na njemu ima svoje specifičnosti. Ako želite operativni sistem koji je siguran, pouzdan, fleksibilan, prilagodljiv i dovoljno otvoren da ga prilagodite svojim željama, ne tražite dalje od Linuxa i isprobajte ga.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Šta sve možete da radite na Linux-u, a nije moguće na macOS-u i Windows-u? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs