25

Najmanji telefon na svijetu – Upoznajte Zanco Tiny T1 !

Neobičan, mal i kompaktan upoznajte najmanji telefon na svijetu – Zanco Tiny T1

Britanska kompanija Zanco je poznata po minijaturnim moblinim telefonima koji predstavljaju tehnološka čuda. Najmanji telefon na svijetu je kreiran upravo od ove britanske kompanije.

Zanco Tiny T1 nudi skoro sve funkcije koje imaju svi pametni telefoni. Po dimenziji odgovaraju veličini prosječnog privjeska za ključeve.

Dimenzije najmanjeg telefona na svijetu su 4,7 X 2,1 X 1,2 centimetra, te dolazi sa 32 MB RAM-a i isto toliko podatkovne memorije.

Uz telefon naravno dobijete USB kabal za punjenje i iglicu za postavljanje SIM kartice. Dugotrajnost baterije iznenađuje sa kapacitetom od 200 mAh može trajati i do 3 dana.

Zanco Tiny T1 je mpguće povezati i sa drugim uređajima putem bluetootha.

Najmanj telefon na svijetu – Zanco Tiny T1

Korisnički interfejs je najosnovniji. U gornjem lijevom uglu telefona nalazi se mjerač jačine signala, a u desnom uglu ikona statusa baterije sa jednom i po linijom za ostale informacije ispod.

Tiny T1 nema iOS ili Android, tako da ne možete samo reći Hey Google ili Hey Siri. Najmanji telefon je kreiran prvenstveno kao zamjena za vaš pametni uređaj.

U slučaju da izgubite telefon, Tiny T1 poslužit će vam da obavljate pozive.

Ovaj telefon koristi samo 2G GSM, tako da će vam trebati pokrivenost u vašem području. Zaboravite na igranje igrica, instalaciju nekih dodatnih aplikacija jer napominjemo ovo nije Android niti iOS.

Prilikom predstavljanja najmanjeg telefona na svijetu 2017. godine iz kompanije su poručili da je Zanco Tiny T1 najpogodniji za sportaše, bikicliste, one koji vole trčati ili jednostavno žele telefon koji ne zauzima previše prostora i koji će im poslužiti za obavljanje poziva.

Iako je njegov izgled najznačajniji faktor koji privlači pažnju, on ujedno i otežava njegovu upotrebu.

Dizajnom podsjeća na stare nokije sa tastaturom ali s obzirom na njegovu veličinu dosta je teže utipkati broj koji želite nazvati ili SMS poruku.

Ali postoje i praktične strane ovog telefona. Zanco Tiny T1 je idealan rezervni telefon ili telefon za hitne slučajeve kako bi ostali povezani i dostupni. 

Možete ga čuvati u torbi, džepu ili u autu a da pri tome ne zauzima prostor. Savršen je za džogere, trkače, šetače, bicikliste i entuzijaste ekstremnih sportova – ili za noć u gradu kada ne želite da se opterećujete.

Svestrani Zanco Tiny T1 pokreće energetski efikasni MediaTek MT6261D – super-mali, visoko integrisani čip za mobilni telefon koji radi sa bilo kojom 2G mrežom (Vodafone će nastaviti svoju 2G uslugu u Velikoj Britaniji i Evropi do najmanje 2025).

Promijenite nano SIM karticu bilo kada i izaberite jednu od dvije frekvencije—850/1900 i 900/1800 u skladu sa mrežom vaše zemlje.

OLED ekran na telefonu je  od 12,5 mm (0,49 inča), a baterija ima 3 dana pripravnosti uz 180 minuta razgovora.

Kao i svaki telefon, ima potpuno funkcionalnu tastaturu, zvučnik, mikrofon i mikro USB priključak za punjenje.

Zanco Tiny T2 – tehnološko čudo

Nakon velikog uspjeha Tiny t1 telefona, iz kompanije Zanco kreirali su još jedan najmanji mobitel na svijetu koji je dosta praktičniji od njegovog prethodnika.

Zanco Tiny T2 je zadržao prvobitni izgled T1 uređaja ali sa određenim upgrade-om. Ovaj put najmanji telefon na svijetu dolazi sa ekranom od dijagonale jednog inča, 0,3 megapikselnu kameru, utor za slušalice, utor za micro SD  karticu i 3G mrežom.

Sve navedene karakteristike u poređeju sa vašim pametnim telefonom kojeg koristite nisu revolucionarne.

No, najmanji telefonski uređaj je kreira kako bi bio vaša sekundarna opcija u slučaju nezgode, kvara vašeg primarnog telefona ili kada ne želite nositi vaš veliki pametni telefon.

Njegov izgled zasigurno budi nostalgiju za starim telefonima. Dok je tržište pretpano skupim, velikim telefonima sve više su traženi manji mobiteli do 200 eura koji su jednako dobri kao i trenutno najpopularnijim većim telefonima.

Ali naravno, ovo nije najpraktičniji telefon za korištenje. Tiny T2 podsjeća na mini verziju telefona iz prošlosti.

Izgled ovog telefona kao i njegovo korištenje tj. pisanje SMS poruke uz pomoć tipkih bit će dovoljno da se vratite u djetinjstvo.

Sveukupan interfejs je malo natrpan i nezgodan za korištenje. Razlog tome je  nesvakidašnja kombinacija zastarjele tehnologije i izuzetno male veličine.

Za otključavanje telefona potrebna su tri pritiska na dugme u određenom redosljedu, a kretanje kroz menije može potrajati.

najmanji telefon na svijetu
Zanco Tiny T2 je unaprijeđena verzija najmanjeg telefona na svijetu.

Jednostavno se ne čini kao da je napravljen za prste ljudske veličine.

Uz to, kompanija je napravila nekoliko ustupaka kako bi pokušala malo pojednostaviti stvari.

Dok bi stariji telefoni koristili prsten oko velikog centralnog dugmeta za pomjeranje lijevo/desno/gore/dole, te funkcije su prebačene na lakši pristup numeričkoj tastaturi.

Ali veličina smeta i u drugim stvarima. Kada razgovarate, kvalitet zvuka je dobar za vas, ali osobi na drugoj strani slušalice zvučite prigušeno i udaljeno. Nema sumnje da je to zato što se mikrofon nalazi oko vaše ušne resice.

Palm Phone

Palm phone smo spominjali u našoj listi najboljih mini mobitela u 2022. godini. Svakako je i u ovom tekstu vrijedan pažnje.

Glavna fokusna tačka Palm Phone-a je njegova prilagođenost Androidu 8.1 OREO

Palm Phone odmah prikazuje pokrenutu listu vaših instaliranih aplikacija u trenutku kada ga otključate. Ovo olakšava pronalaženje bilo koje aplikacije koju tražite.

Umjesto Androidovih zadanih softverskih dugmadi Back, Home i Recents, telefon ima jedno dugme ispod ekrana, koje prikazuje tri male tačke.

najmanji samsung mobiteli
Palm Phone radi na Androidu 8.1 OREO

Možete ga dodirnuti jednom da se vratite nazad, dvaput da odete na početni ekran i dugo pritisnite da otvorite meni Nedavno.

Jedan je od najmanjih Android telefona koje možete kupiti danas na tržištu. Sa visinom od samo 96,6 mm, uređaj je jedva veći od kreditne kartice.

Glavni nedostatak Palm Phone-a je taj što nije mnogo jak uređaj i vjerovatno bi bilo frustrirajuće koristiti ga kao jedini pametni telefon.

Njegov vijek trajanja baterije je također prilično loš.

Ekran: 3,3 inča, HD

SoC: Snapdragon 435

RAM: 3GB

Podatkovna memorija: 32GB

Kamera: 12MP

Prednja kamera: 8MP

Baterija: 800mAh

Softver: Android 8.1 Oreo

Unihertz Atom XL

Unihertz Atom je bio prvi mali telefon iz kompanije Unihertz, sa samo 96 mm visine. Iako je i dalje odlična opcija ako želite super-mali uređaj, Unihertz je kreirao Atomov nasljednik, Unihertz Atom XL.

Unihertz Atom XL bi mogao reći da je XL, ali sa visinom od samo 134,5 mm, radi se o uređaju od 4 inča. I dalje je super mali.

Šta je još novo osim veličine? To je gotovo isti uređaj u većem obliku sa nekoliko pravovremenih povećanja specifikacija

Dolazi sa  6 GB RAM-a, 128 GB skladišnog prostora, primarnom kamerom od 48 MP i istu IP68 ocjenu sa robusnom konstrukcijom.

Takođe ima voki-toki funkciju, dolazi sa Androidom 10 i ima mnogo veću bateriju od 4.300 mAh u odnosu na Atom L.

Kao i Palm Phone, Atom Xl plijeni pažnju. Neobičan spoj voki tokija i pametnog telefona idealna je kombinacija za jedan o najmanjih mobitela.

Izdvajamo za vas

nodejs.rs