499

Razlike između DDR4 i DDR5 RAM memorije

Saznajte u nastavku koje su osnovne razlike između DDR4 i DDR5 memorije

Prije nego što otkrijemo koje su glavne razlike između DDR4 i DDR5 RAM memorije potrebno je znati nešto osnovno o ovoj vrsti memorije. RAM (Random Access Memory) pohranjuje podatke koje aktivno koristi središnja procesorska jedinica (CPU) računala.

Djeluje kao neka vrsta “međuspremnika” između CPU-a i tvrdog diska, dopuštajući CPU-u da brzo pristupi i manipulira podacima bez stalnog pristupa sporijem tvrdom disku.

Razlike između DDR4 i DDR5 RAM-a

Jedna od glavnih razlika između DDR4 i DDR5 RAM-a je brzina. DDR4 RAM radi na efektivnim brzinama do 3200 megaherca (MHz), dok DDR5 RAM može raditi na efektivnim brzinama do, dobro, još ne znamo. Priča se o budućim brzinama većim od 7GHz, ali trenutno će najbrži DDR5 koji ćete pronaći dostići 6400MHz.

Druga razlika između ove dvije vrste RAM-a je kapacitet. DDR5 nudi do četiri puta veći memorijski kapacitet po modulu, tako da očekujemo neke stvarno ogromne module u usporedbi s DDR4, koji ima najviše 64 GB po sticku. To je kapacitet koji je obično rezerviran za poslužitelje i druga računala poslovne klase.

razlike između ddr4 i ddr5
Razlike između DDR4 i DDR5 RAM memorije

Jedan faktor koji se objektivno pogoršao s DDR5 je latencija. To je kašnjenje između RAM-a od kojeg se traži da pruži podatke i stvarnog početka prijenosa.

Budući da je puno brži, i dalje ćete dobiti puno više podataka prije nego s DDR 4, ali neke aplikacije mogu biti osjetljive na kašnjenje kada je u pitanju RAM, pa imajte to na umu.

DDR5 također koristi manje energije od DDR4, ali to nije toliko relevantno za korisnike stolnih računala. Međutim, svaki vat koji možete uštedjeti na prijenosnom računalu vrijedi za mobilno računalstvo.

Čimbenici koje treba uzeti u obzir prije nadogradnje na DDR5 RAM

Prije nego što požurite nadograditi svoje računalo DDR5 RAM-om, morate imati na umu nekoliko relevantnih napomena o standardu memorije.

Kompatibilnost

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir prilikom nadogradnje na DDR5 RAM je je li vaše računalo kompatibilno. DDR5 nije obrnuto kompatibilan s DDR4 matičnim pločama, pa prije prebacivanja morate provjeriti je li vaša matična ploča kompatibilna s DDR5.

Tu se stvari brzo kompliciraju jer ako promijenite svoju matičnu ploču da bi se prilagodila DDR5, vjerojatno ćete morati promijeniti i svoj procesor.. Ako mijenjate matičnu ploču, CPU i memoriju, niste daleko od toga da platite cijelu novo računalo.

Stvarna u odnosu na primjetna poboljšanja

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je jesu li poboljšanja performansi DDR5 RAM-a vrijedna troškova nadogradnje. Iako je DDR5 RAM općenito brži od DDR4 RAM-a, stvarna poboljšanja performansi možda neće imati smisla u stvarnom životu.

razlike između ddr4 i ddr5
Razlike između DDR4 i DDR5 RAM memorije

Dostupnost

Možete li uopće doći do DDR5? To je još uvijek relativno nova tehnologija, pa ju je možda teže pronaći od DDR4 RAM-a. To također utječe na cijenu jer ako postoji velika potražnja za deficitarnim artiklom, to će napuhati cijene.

Primjene u stvarnom svijetu i prednosti DDR5 RAM-a

Dakle, ako se odlučite za nadogradnju na DDR5, koje ćete prednosti zapravo imati? Pogledajmo neke slučajeve upotrebe.

Igranje igara

DDR5 RAM može poboljšati performanse igranja dopuštajući računalu brz pristup velikim količinama podataka i manipuliranje njima, kao što su teksture visoke rezolucije i složeni 3D modeli.

Ako vaš CPU troši manje vremena čekajući podatke, vaš GPU troši manje vremena čekajući na vaš CPU. Dakle, možete očekivati ​​više sličica u sekundi.

Naravno, to ovisi o točnoj vrsti igre, a čak i tada, stvarni napredak može biti samo u pojedinačnim postocima.

razlike između ddr4 i ddr5
Razlike između DDR4 i DDR5 RAM memorije

Multimedijsko uređivanje

Softver za uređivanje videozapisa može zahtijevati dosta resursa, a brza memorija velikog kapaciteta može poboljšati performanse.

Možda postoji stvarni razlog za DDR5 za video urednike koji trebaju što veću propusnost, ali to neće biti za svakoga i uglavnom se odnosi samo na profesionalne urednike koji rade na projektima većeg proračuna.

Obrada podataka

Zadaci analize podataka, poput strojnog učenja i znanstvenih simulacija, često zahtijevaju puno memorije i brz pristup podacima.

Ako obučavate AI modele koji imaju koristi od svake CPU ili GPU jezgre koju možete dobiti, DDR5 bi mogao imati vrijednu proporcionalnu korist.

Isplati li se nadograditi na DDR5 RAM?

Trošak nadogradnje na DDR5 RAM ovisit će o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu i kapacitet RAM-a koji trenutno imate, vrstu i kapacitet DDR5 RAM-a koji razmatrate i ukupne troškove nadogradnje vašeg sustava.

Teško je argumentirati izravnu razliku u cijeni DDR modula u smislu konkretnih brojeva jer će cijena DDR5 vjerojatno postojano padati kako ponuda bude rasla i on postaje novi mainstream memorijski standard.

Dakle, je li trenutni jaz u troškovima opravdan razlikom u izvedbi? Jednostavan odgovor je ne.

Ako ste zadovoljni ukupnim performansama vašeg trenutnog računala, neznatno poboljšanje performansi u stvarnom svijetu nije vrijedno novca.

Međutim, ako koristite svoje računalo da zaradite novac i vrijeme koje će vam DDR5 uštedjeti prilikom analize podataka, uređivanja složene 4K video vremenske trake ili nečeg jednako intenzivnog što ima koristi od propusnosti RAM-a, trebali biste razmisliti o DDR 5 RAM-u.

nodejs.rs

Preporuka