37

Šta učiniti ako “Oporavak sistema” ne radi u Windows 10?

System Restore” ili System Restore je ključni alat za oporavak Windows operativnih sistema.

Ako imate problema sa Windows računarom, Oporavak sistema može pomoći u vraćanju sistemskih datoteka, programskih datoteka i podataka registra u prethodno stanje. Ako su ove datoteke oštećene, System Restore će ih zamijeniti ispravnim, što znači da ćete mnoge probleme riješiti vrlo lako.

Ali šta ako vraćanje sistema ne radi ili šta ako nakon pokušaja da ga pokrenete dobijete poruku o grešci? U tom slučaju, morat ćete učiniti neke stvari da biste vratili vraćanje sistema u normalu.

Prvo isprobajte alternativnu tačku za oporavak sistema

Prvo isprobajte alternativnu tačku za oporavak sistema. Nešto je možda oštetilo podrazumevanu tačku vraćanja tokom procesa pravljenja rezervne kopije i stoga se vraćanje sistema neće pokrenuti. Korištenje alternativne tačke može vam pomoći u širokom spektru problema sa vraćanjem sistema.

Za početak, unesite rstrui u tražilicu u Start izborniku i odaberite “Najbolje podudaranje”. Trebali biste imati najmanje dvije tačke vraćanja sistema, što je dobro, ali još bolje je da je svaka tačka vraćanja sistema postavljena na duži period (na primjer, jedna sistemska tačka je postavljena za januar 2023., dok je druga postavljena za oktobar 2022. ). Što više tačaka za vraćanje sistema imate, više opcija morate da birate, što je naravno dobro u slučaju da jedna od tačaka vraćanja sistema ne radi.

Uz to, ako vaš prozor za vraćanje sistema ima više od jedne tačke za izbor, odaberite onu koja je ranija od najnovije. Možda ćete morati da kliknete na Prikaži više tačaka vraćanja da vidite svoje rezervne kopije. Nakon što odaberete tačku vraćanja, pritisnite Next i pratite uputstva na ekranu. U idealnom slučaju, ovo će riješiti vaš problem. Međutim, ako vidite poruku o grešci ili ako Oporavak sistema izvrši operaciju vraćanja koja ne rješava vaš problem, nastavite čitati.

 

windows system restore

Pokrenite oporavak sistema iz sigurnog načina rada

Safe Mode može biti spas u mnogim situacijama, posebno kada System Restore ne radi. Za razliku od normalnog procesa pokretanja, siguran način rada učitava ograničeni raspon drajvera i datoteka. Problemi koji se javljaju prilikom pokretanja sistema za vraćanje u prethodno stanje obično se mogu riješiti ponovnim pokušajem u sigurnom načinu rada.

Kako pokrenuti Windows 10 sistem u sigurnom načinu rada? Slijedite ove korake:

 • Idite na Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Oporavak. U okviru Napredno pokretanje izaberite Ponovo pokreni sada. Ovo će ponovo pokrenuti vaš sistem u meniju za napredne postavke pokretanja.
 • Odatle odaberite Rešavanje problema > Napredne opcije > Postavke pokretanja > Ponovo pokreni.
 • Kada ponovo pokrenete sistem videćete listu opcija. Izaberite 4 ili F4 da pokrenete računar u bezbednom režimu (odaberite 5 ili F5 za siguran režim sa internet vezom).
 • Pritisnite tipku Windows + R da otvorite dijaloški okvir Pokreni. Upišite msconfig i pritisnite Enter.
 • Otvorite karticu Boot. Označite polje pored Safe Mode. Ako vam je potrebna mreža, odaberite je sa dna.
 • Nakon što pritisnete Apply i zatvorite prozor System Configuration, od vas će biti zatraženo da ponovo pokrenete sistem. (Imajte na umu da će vaš sistem nastaviti da se pokreće u sigurnom načinu rada osim ako ne poništite opciju System Configuration. Ponovite isti proces unutar sigurnog načina rada kada budete sigurni da ste riješili problem.)
 • Ponovo pokrenite računar. Pritisnite F8 tokom procesa pokretanja da biste ušli u Safe Mode. Ovo je isprobana metoda. Međutim, ako koristite funkciju Windows Fast Startup, više puta pritiskanje tipke F8 neće raditi.
 • Nakon što ste u sigurnom načinu rada, upišite rstrui u traku za pretragu izbornika Start i odaberite “Najbolje podudaranje” da otvorite Windows 10 Safe Mode System Restore.

 

šta učiniti ako "oporavak sistema" ne radi u windows 10?

Šta učiniti nakon što isprobate potencijalno rješenje pokretanja u sigurnom načinu rada?

Ako System Restore radi u sigurnom načinu rada, to je jasan pokazatelj da se nešto, vjerovatno program ili usluga, ometa dok pokušava da se pokrene na standardni način. Na primjer, s vremena na vrijeme antivirusne postavke mogu uzrokovati određene probleme sa mogućnostima vraćanja sistema.

Ono što također može uzrokovati probleme su štetni programi, zlonamjerni softver ili virusi koje antivirusni program nije uspio otkriti. U svakom slučaju, skenirajte svoj računar antivirusnim sistemom i Malwarebytes-om, samo da budete sigurni.

 

Konfiguriranje korištenja prostora podataka za vraćanje sistema

Ako i dalje ne možete ispravno pokrenuti System Restore, pokušajte podesiti particioniranje prostora podataka na disku. Moguće je da nemate dovoljno prostora na disku, a da vas sistem ne obavijesti, što nažalost nije ništa neobično za Windows. Preporučuje se da dodijelite najmanje 4 GB za ovu funkciju.

Neki će reći da je to preterano. Međutim, budući da svako veće ažuriranje za Windows 10 teži oko 4 GB, plus glavna ažuriranja su sada polugodišnja velika paketa, a ne redovna kumulativna ažuriranja, najbolje je ostaviti dovoljno prostora.

S druge strane, možda ne želite da System Restore zauzima previše prostora na disku na vašem računaru, posebno ako ste već ograničeni u tom pogledu. Međutim, podešavanje prostora na disku za vraćanje sistema je još jedan način na koji možete pokušati popraviti ovu funkciju ako i kada prestane raditi.

 

Kako konfigurirati prostor na disku za vraćanje sistema u Windows 8, 8.1 i Windows 10

 • U traci za pretragu u meniju Start ukucajte „zaštita sistema“ i izaberite Kreiraj tačku za vraćanje sistema.
 • Odaberite Konfiguriši. Provjerite iskorištenost prostora na disku i povećajte je ako je manja ili jednaka 300 MB.

Nakon toga, morat ćete osigurati da je kreirana tačka vraćanja sistema. To možete učiniti slijedeći ove korake:

 • U traci za pretragu menija Start ukucajte “zaštita sistema” i izaberite “Kreiraj tačku za vraćanje sistema”.
 • Odaberite Konfiguriši. U odjeljku Vraćanje postavki uvjerite se da je uključena opcija “Uključi zaštitu sistema”.

tačke za vraćanje sistema u windows

Kako ponovo instalirati, resetovati ili popraviti Windows 8, 8.1 i Windows 10?

Korisnici Windows 8, 8.1 i 10 mogu osvježiti ili resetovati („osvježiti“ i „resetovati“) svoje sistemske instalacione datoteke. Ovaj proces obično uklanja sve dugotrajne probleme vezane za sistemske datoteke. Nadalje, s dodatnim opcijama koje osvježavaju ili resetuju datoteke, ne gubite važne podatke. Ali prvo bi bilo dobro napraviti rezervnu kopiju svih važnih datoteka.

Windows 8, 8.1 i 10 sistemi mogu koristiti opcije Osvježi i Reset za operativne sisteme:

 • Osvježi (Windows 8): Ponovo instalira Windows, zadržavajući lične datoteke i postavke netaknutima.
 • Resetovanje: Ponovo instalira Windows, ali briše datoteke, postavke i aplikacije, osim onih koje ste dobili uz računar.
 • Resetujte i čuvajte Moje datoteke (Windows 10): Ponovo instalira Windows sa diska za oporavak, čuvajući datoteke, postavke i aplikacije netaknutim.
 • Opcija Osvježi Windows 8 unutar Windows 10 sistema postala je opcija pod nazivom “Resetuj i zadrži moje datoteke”. To je isti metod vraćanja sistema u prethodno stanje.
 • Pritisnite tipku Windows + I i idite na Ažuriranje i sigurnost > Oporavak.
 • U odeljku Resetovanje ovog računara kliknite na „Započni“.
 • Odaberite “Zadrži moje datoteke” ili “Ukloni sve”. Pošto ovdje želimo osvježiti sistem, prvo moramo odabrati ovo.

system restore

Kako izbrisati stare tačke vraćanja sistema?

Unutar Windows 8, 8.1 i Windows 10, da bi izbrisao stare tačke vraćanja sistema, korisnik treba da uradi sledeće:

 • U traci za pretragu menija Start prvo otkucajte disk clean. Desni klik na Best Match i odaberite Pokreni kao administrator.
 • Odaberite C: kao pogon koji želite da očistite, a zatim pritisnite OK. Disk Cleanup će izračunati količinu raspoloživog prostora za čišćenje.
 • Otvorite karticu Više opcija. U odjeljku Vraćanje sistema i sjene kopije odaberite Čišćenje.
 • Pritisnite Delete ako želite da nastavite. Ova metoda zadržava vašu posljednju tačku vraćanja sistema na mjesto, dok će se klikom na opciju Izbriši na panelu Zaštita sistema izbrisati sve.

 

Ukratko, kako riješiti problem vraćanja sistema i kako vratiti funkcionalnost sistema?

Ako vam se desi da oporavak sistema ne uspije, nemojte paničariti. Jedna od metoda koje sam naveo u ovom članku trebala bi biti rješenje za vaš problem. Da rezimiramo, u članku smo govorili o sljedećim potencijalnim metodama rješavanja problema vraćanja sistema:

 • Isprobajte alternativnu tačku za vraćanje sistema.
 • Pokrenite vraćanje sistema iz sigurnog načina rada.
 • Konfigurirajte korištenje prostora na disku.
 • Uverite se da Windows kreira tačke vraćanja sistema kada je to potrebno.
 • Koristite Reset, Refresh ili Repair da vratite Windows sistemske datoteke.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Šta učiniti ako “Oporavak sistema” ne radi u Windows 10? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs