16

Video montažu možete obaviti sami. Donosimo vam 5 besplatnih online video uređivača za početnike i kreatore sadržaja.

Trebate li često kreirati video sadržaj za društvene mreže, posao ili svoju web stranicu? Danas se može činiti da je ova vrsta zadatka tehnički zahtjevan proces koji zahtijeva puno znanja, ali kao početniku, zaista vam nije potreban skup softver, napredna edukacija ili plaćanje skupih usluga ako vam je cilj kreiranje osnovnih i jednostavan video sadržaj.. Postoje besplatni online video uređivači koji imaju sve što vam je potrebno da vam pomognu da kreirate profesionalniji video.

U nastavku ćemo navesti top 5 najboljih online video editora koji su besplatni i ukratko opisati njihove mogućnosti.

 1. Media.io Video Editor – jednostavan video uređivač sa funkcijom pretvaranja teksta u govor

Media.io ima jedno od najjednostavnijih sučelja kada su u pitanju video uređivači i odličan je prvi izbor za početnike i obične korisnike. Ovaj alat vam čak omogućava da dodate nekoliko video predložaka za kreacije kao što su demo proizvoda, zaglavlje snimanja podcasta ili posljednji slajd na kraju videa.

Media.io vam omogućava učitavanje sadržaja s diska ili internetske veze. Takođe možete snimati video direktno u njemu. Dodatna funkcija koja je vrlo korisna je tzv “pretvaranje teksta u govor“, a radi se o mogućnosti kucanja teksta koji se čita naglas. U besplatnoj verziji ovog uređivača, ovdje ste ograničeni na 2000 karaktera ili 10 minuta.

Tekst“ odjeljak u uređivaču Media.io vam omogućava da dodate tekst bilo gdje na ekranu i možete koristiti šablone kako bi sve izgledalo još bolje. Media.io može samostalno i automatski generirati titlove za vaš video, ili ih možete učitati ručno.

Unutar Media.io editora takođe je izuzetno zgodno dodati elemente kao što su emoji, efekti prelaza, zvučni efekti ili muzika koja nije zaštićena autorskim pravima.

Besplatna verzija Media.io editora omogućava izvoz video zapisa do 30 minuta sa rezolucijom od 1080p sa vodenim žigom.

oslo.io

 1. Oslo – praktičan video uređivač bez vodenih žigova

Streamlabssoftver za striming i snimanje uživo, ima svoj besplatni online video editor koji se zove Oslo. Svako ga može koristiti čak i ako ne koristi Streamlabs programe.

Oslo je prvenstveno namijenjen kreatorima sadržaja jer uključuje niz postavki koje su prilagođene YouTube, TikTok, YouTube Shorts, Instagram ti Facebook.

Slično kao Media.io, Oslo odvaja sekcije za učitavanje medijskog sadržaja, zvuka, prijelaza, teksta i filtera. Također možete snimati video, audio ili svoj ekran direktno u njemu. Sve promjene napravljene na videu mogu se gledati uživo.

Ovaj video uređivač ima mogućnost uspostavljanja saradnje sa drugim kreatorima koji učestvuju u kreiranju istog sadržaja, tako da veći broj korisnika može uređivati ​​video ili ostavljati komentare prije nego što završe svoj dio posla.

Nakon što izvršite sva podešavanja na svom videu u Oslu, možete ga sačuvati na disk ili direktno otpremiti na YouTube. U besplatnoj verziji ovog video uređivača nema dodavanja vodenih žigova i možete izvesti video do ograničenja od 30 minuta sa sa rezolucijom od 1080p. Registrirani korisnici također dobijaju 15 gigabajta prostor za pohranu medijskog sadržaja koji su kreirali i prenijeli.

mastershot

 1. Mastershot – video uređivač u web pretraživaču koji pruža privatnost i veće brzine

Mastershot nastao je kao rezultat frustracija programera s online video uređivačima koji zahtijevaju vodeni žig i zahtijevaju plaćanje za pristup drugim alatima koji nisu dostupni u besplatnoj verziji.

Dakle, Mastershot je jedan od rijetkih online video editora koji nemaju vodene žigove i nemaju ograničen broj funkcija.

To je vrlo jednostavan video uređivač pomoću kojeg možete uređivati ​​video zapise na praktičan način. Ne biste trebali očekivati ​​nikakve napredne funkcije od Mastershota jer ih nema.

Uz Mastershot možete:

 • izrežite video kako biste uklonili neželjene dijelove
 • kombinujte video klipove, slike i audio datoteke u jednom videu
 • dodajte audio, tekst i slike bilo kojoj vrsti video datoteke
 • izdvajanje zvuka iz svakog videa
 • izvoz videa u rezoluciji 1080p bez ikakvih ograničenja ili vodenih žigova.

Mastershot se koristi unutar web pretraživača, zbog čega je brži od mnogih drugih video editora gdje se svi materijali postavljaju na servere. Ovdje treba naglasiti da korištenje unutar web pretraživača značajno utiče na privatnost i sigurnost, jer sav sadržaj ostaje na vašem računaru.

123apps

 1. 123Apps – besplatni online video editor sa uređivanjem jednim klikom

123Apps je jedan od onih sjajnih alata koji imaju puno funkcija u jednom i možete ga koristiti za bilo koju vrstu video uređivanja. Čak uključuje i neke alate za uređivanje zvuka, PDF i alate za konverziju formata.

Pruža brze opcije jednim klikom za izrezivanje, spajanje, rotiranje, okretanje ili stabilizaciju video zapisa, kao i dodavanje zvuka, slike, teksta, uklanjanje logotipa, promjenu jačine zvuka i promjenu brzine videa.

Pomoću ovog video uređivača možete izvesti video zapise u rezoluciji do 780p bez vodenog žiga. Besplatni nalog dozvoljava maksimalnu veličinu fajla do 500 megabajta i obradu do pet fajlova dnevno.

Na 123Apps možete prenijeti svoj sadržaj sa diska, Dropboxa, Google Drivea ili možete unijeti URL. Idealan je za korištenje kada je potrebno editirati video u kratkom vremenu prije objavljivanja.

pista

 1. Pista – AI alat za uređivanje videa koji može ukloniti objekte i raditi usporeni snimak efekat

Pista primjenjuje strojno učenje na svoje online video i uređivanje slika kako bi pružio niz sjajnih alata koje nećete naći nigdje drugdje.

Pista može:

 • uklanjanje ljudi ili objekata iz video zapisa
 • mijenjanje video pozadine u zelenu pozadinu
 • automatsko praćenje pokreta koje prati kretanje svakog objekta unutar videa
 • ocjenjivanje boja u videu
 • pretvaranje videa u usporeni snimak displej
 • automatsko zamućenje lica u videu
 • izrezivanje neželjenih dijelova videa gdje vlada tišina
 • uklanjanje pozadinske buke
 • automatsko kreiranje titlova za govorni sadržaj
 • izvoz alfa mat (sekvenca slika) za precizno podešavanje videa
 • izdvajanje detaljnijih informacija o svakom videu
 • aplikacija bokeh efekat (estetski prikaz zamućenja) na svakom videu.

Runaway u svojoj besplatnoj verziji generiše do 8 sekundi videa i može raditi na tri video projekta sa maksimalno od 5 gigabajta. Video se može izvesti u rezoluciji od 720p.

Naveli smo top 5 video editora po našem mišljenju i potrebno je da se upoznate sa svakim od njih kako biste saznali koji vam najviše odgovara. Naravno, postoje i druge opcije koje možete sami pokušati pronaći, ali najvažnije karakteristike od ovih koje smo naveli su da su besplatne i jednostavne za korištenje, a iste funkcije je malo teže pronaći na drugim online alati slične namjene.

Napisao: Ervin Mičetić

Objavu Uređivanje videa možete uraditi sami. Donosimo vam 5 besplatnih online video uređivača za početnike i kreatore sadržaja. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs