Speedtest – Test za merenje brzine interneta

Izmerite brzinu interneta uz Speedtest

Najbolji speedtest za merenje brzine interneta u Srbiji. Izmerite brzinu svoje internet veze klikom na ‘GO’.

Provided by NetMeter.co.uk

Šta je brzina preuzimanja?

Brzina preuzimanja je brzina preuzimanja podataka sa Interneta na naš računar ili mobilni uređaj.

Odnosi se na količinu podataka koju vaša internet konekcija može da primi i meri se u “megabitima” u sekundi – Mb/s (1 megabit = 0,125 megabajta).

Preuzimanje je prenos podataka sa spoljnog uređaja ili računara na vaš računarski sistem.

Šta je dobra brzina preuzimanja?

Što je veća brzina preuzimanja, to je brže preuzimanje podataka – što je veća brzina preuzimanja, to bolje. U zavisnosti od vrste interneta koji koristite (ADSL, VDSL, optička, satelitska, mobilna mreža), brzina interneta može značajno da varira.

Šta je brzina učitavanja?

Brzina otpremanja je brzina prenosa podataka sa vašeg računara ili mobilnog uređaja na Internet.

Odnosi se na količinu podataka koju vaša internet veza može da prenese i meri se u “megabitima” u sekundi – Mb/s (1 megabit = 0,125 megabajta).

Otpremanje je prenos podataka sa vašeg računarskog sistema na spoljni sistem ili računar.

Šta je dobra brzina upload-a, odnosno prenosa?
Što je veća brzina učitavanja, to je brži prenos podataka – što je veća brzina učitavanja, to bolje. U zavisnosti od vrste interneta koji koristite (ADSL, VDSL, optička, satelitska, mobilna mreža), brzina interneta može značajno da varira.

speedtest
Speedtest - Test za merenje brzine interneta

Šta je kašnjenje (ping) ili brzina razmene podataka?

Ping, odnosno kašnjenje, reči su poznate svim ljubiteljima onlajn igrica, jer je dobar ping veoma važan da slika ne bi „trzala“ i ne zaostajala.

Dok se brzina preuzimanja i otpremanja odnose na brzinu prenosa podataka u jednom pravcu, ping je brzina razmene malih paketa podataka između vašeg računara ili mobilnog telefona, odnosno vaše veze i eksternog servera.

Ping se meri u milisekundama (ms).

Šta je dobar ping tj. kašnjenje?

Pošto je ping jedinica vremena koja se meri u milisekundama, trebalo bi da bude što je moguće manji, odnosno što je brži.

Šta je podrhtavanje ili mera odstupanja od latencije?

Jitter je mera odstupanja od pinga, odnosno kašnjenja. Ako je u jednom trenutku vaš ping 10 milisekundi, a odmah nakon 15 milisekundi, ova razlika od 5 milisekundi se naziva podrhtavanje.

Visok jitter će najviše i najgore uticati na onlajn igrače i gledaoce striming servisa poput Netfliksa, jer se brzina razmene podataka stalno menja – što, na primer, na Netfliksu može da izazove promenu kvaliteta snimka.

Šta je dobar Jitter?

Dobro podrhtavanje nije podrhtavanje, tj. nema oscilacija. Minimalno podrhtavanje je takođe prihvatljivo.

Prikazani podaci odnose se na prosječnu brzinu interneta u Hrvatskoj putem mobilne veze (lijevo) i putem fiksne mreže (desno) u martu 2020.

speedtest
Speedtest - Test za merenje brzine interneta

Koja je dovoljna brzina interneta?
Brzi internet ne treba svima i to svakako treba uzeti u obzir pri izboru teleoperatera ili pri izboru internet paketa. Ako vam je internet samo za „skrolovanje“ po Fejsbuku, onda nema mnogo smisla da nabavljate skuplje internet pakete, samo da biste ih imali.

Ove godine je na snagu stupila HAKOM-ova izmjena Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama u kojoj se navodi da internet ne smije biti sporiji od 4 Mb/s.

Koja je minimalna brzina interneta za gledanje Ioutube-a?Da biste gledali IouTube video u 720p kvalitetu, dovoljna je brzina interneta od 2,5 Mb/s, ali ako želite da gledate video u visokom kvalitetu, odnosno 1080p, potrebna vam je brzina od 4 Mb/s.

Koja je minimalna brzina interneta za gledanje Netflik-a?
Netflik preporučuje minimalnu brzinu od 5 Mb/s za serije i filmove u HD kvalitetu, dok Ultra HD kvalitet zahteva brzinu interneta od 25 Mb/s.

Brzina interneta potrebna za Ultra HD na Netflik-u od 25 Mb/s je u principu dovoljna za većinu aktivnosti na mreži kao što su strimovanje serijala, igranje igara na mreži i slušanje muzike, tako da se ova i bilo koja veća brzina smatra „dobrom internet brzinom“.

Na stranici highspeedinternet.com možete odgovoriti na kratak upitnik koji će vam reći koja je minimalna brzina interneta koja vam je potrebna, s obzirom na to koliko ljudi ga koristi, za šta se koristi itd. Kada počnete sa upitnikom, u u gornjem desnom uglu biće vam rečeno koja vam je potrebna brzina interneta.

speedtest
Speedtest - Test za merenje brzine interneta

Kako da ubrzam internet ako mi je internet spor?
Ako imate problema sa brzinom Interneta, postoji nekoliko mogućih razloga za to – ali mi ćemo se fokusirati na načine da to rešite:

  1. Prvo i zlatno pravilo, isključite i uključite Internet 🙂
  • Svaki ruter (kutija sa moćnim lampama i svetlima) ima dugme za uključivanje i isključivanje na zadnjoj strani. Pritiskom na ovo dugme isključićete ruter i trebalo bi da ga ostavite isključenim nekoliko sekundi pre nego što ga ponovo uključite istim dugmetom
  • Uvek postoji opcija isključivanja i uključivanja iskopčavanjem rutera, ali to je štetnija opcija za sam ruter
  1. Isključite aplikacije i programe koji troše mnogo interneta .
  2. Uverite se da su sve žice priključene na pravo mesto.
  • detaljna uputstva ovde nisu potrebna – proverite da li su sve žice presvučene i da li su uvijene gde treba da budu
  1. Obratite pažnju gde se nalazite, odnosno gde je ruter. Možda neki fizički objekat ometa vašu vezu.
  • bilo koji veliki predmet ispred rutera može da ometa vezu, npr. zid, TV, ormar, itd.
  1. Testirajte brzinu interneta s vremena na vreme.
  • možete da testirate brzinu interneta na vrhu ove stranice, samo zapamtite ili zapišite brzinu interneta dok ne bude zadovoljavajuća i koristite je kao merilo u budućnosti. Da li

Internet ne radi za vas? Pozovite korisničku podršku vašeg mobilnog operatera
Ako uopšte ne možete da se povežete na mrežu, najbolje je da pozovete korisničku podršku vašeg mobilnog operatera.

Preporuka