Zamjena baterije u telefonu – Novi EU zakon od 2023 godine

Zamjena baterije u telefonu – Uvod

Baterije u telefonima nekada su bile mnogo lakše dostupne. Trebalo je samo otvoriti stražnji dio telefona i bateriju je bilo vrlo lako izvaditi uz nekoliko kratkih poteza.

Vremenom se ovaj proces značajno promijenio, pa su kućište i unutrašnja struktura oko baterije postali toliko sofisticirani da mu je pristup značajno ograničen, a uz pomoć dodatnih ljepila i materijala toliko se učvrstio da mnogi korisnici lako odustaju od popravke. ili ga zameniti.

Stvari se polako mijenjaju, pa je ovih dana Evropski parlament izglasao novu uredbu po kojoj će se vratiti lakši pristup baterijama i njihovo servisiranje.

Prosječna duljina trajanja baterije na mobilnom telefonu

Baterija mobilnih telefona je postala vitalni dio naše svakodnevice. Sve više koristimo naše telefone za razne aktivnosti poput surfanja internetom, društvenih mreža, gledanja videozapisa i igranja igara. S takvim intenzivnim korištenjem, duljina trajanja baterije postaje ključan faktor pri odabiru novog mobilnog uređaja. U ovom blog članku, istražit ćemo prosječnu duljinu trajanja baterije na mobilnim telefonima i pružiti vam nekoliko savjeta kako produžiti vijek trajanja baterije.

Zamjena baterije u telefonu – Evropski parlament izglasao je zabranu upotrebe posebnih materijala za pristup baterijama pametnih telefona.

Prosječna duljina trajanja baterije na mobilnom telefonu može se značajno razlikovati ovisno o mnogim čimbenicima. Kapacitet baterije, vrsta telefona, postavke zaslona, intenzitet upotrebe i instalirane aplikacije sve to može utjecati na koliko dugo će baterija trajati. Uobičajeno je da moderni pametni telefoni mogu trajati između 8 i 12 sati aktivne upotrebe prije nego što se potpuno isprazne.

Međutim, postoje načini kako produžiti vijek trajanja baterije na vašem mobilnom telefonu:

  1. Smanjite svjetlinu zaslona: Smanjenje svjetline zaslona može značajno smanjiti potrošnju baterije. Podesite svjetlinu zaslona na optimalnu razinu koja vam omogućuje jasnoću, ali istovremeno štedi energiju.
  2. Isključite nepotrebne funkcije: Ako ne koristite Wi-Fi, Bluetooth ili GPS, isključite ih. Ove funkcije nepotrebno troše bateriju čak i kada ih ne koristite. Aktivirajte ih samo kada vam zaista trebaju.
  3. Ograničite pozadinske aplikacije: Mnoge aplikacije rade u pozadini i troše bateriju bez da ste svjesni. Provjerite svoje postavke i ograničite aplikacije koje ne želite da rade u pozadini. Također, redovito zatvarajte neiskorištene aplikacije.
  4. Isključite automatsku sinkronizaciju: Automatska sinkronizacija podataka s aplikacijama kao što su e-pošta, kalendari ili društvene mreže također mogu pridonijeti bržem pražnjenju baterije. Ručno provjeravajte i ažurirajte informacije kada vam odgovara.
  5. Koristite način uštede energije: Većina mobilnih telefona ima način uštede energije koji ograničava određene funkcije i smanjuje potrošnju baterije. Aktivirajte ovaj način kada vam je potrebno produžiti vijek trajanja baterije.
  6. Redovito ažurirajte softver: Proizvođači telefona često izdaju ažuriranja softvera koja poboljšavaju optimizaciju baterije. Pazite da redovito ažurirate svoj mobilni telefon kako biste iskoristili te optimizacije.
  7. Investirajte u vanjsku bateriju ili power bank: Ako često putujete ili koristite telefon na mjestima gdje nemate pristup punjaču, razmislite o kupnji vanjske baterije ili power banka. To će vam omogućiti da napunite telefon kad god vam zatreba.
zamjena baterije u telefonu
Zamjena baterije u telefonu – Evropski parlament izglasao je zabranu upotrebe posebnih materijala za pristup baterijama pametnih telefona.

Slijedeći ove savjete, možete produžiti vijek trajanja baterije na svom mobilnom telefonu i osigurati da imate dovoljno snage za sve vaše potrebe. Sjetite se da je optimalna briga o bateriji ključna za održavanje dugotrajnosti vašeg telefona.

Novi evropski zakon

S novim zakonom, Evropska unija će potaknuti korisnike da mijenjaju svoje baterije kako bi produžili vijek trajanja svog pametnog telefona. Evropski parlament je gotovo jednoglasno odlučio o ovim promjenama i zabranio korištenje raznih ljepila za baterije. Istovremeno, to je primoralo proizvođače pametnih telefona da promijene dizajn svojih kućišta i dijelova kako bi korisnici mogli lako ukloniti i zamijeniti baterije.

Ovaj potez samo je jedan dio šire strategije Europske unije, prema kojoj bi baterije trebale bolje utjecati na okoliš i postati pristupačnije korisnicima. Izostanak upotrebe ljepila kojim su pričvršćeni znači i njihovu lakšu zamjenu. Drugim riječima, proizvođačima je zabranjeno da prodaju pametne telefone koji zahtijevaju upotrebu posebnih alata ili stručnost za otvaranje kućišta telefona i zamjenu baterije.

Naravno, implementacija ovako sveobuhvatne odluke, koja se odnosi na milione proizvoda, potrajat će dosta vremena, pa stručnjaci očekuju njenu punu implementaciju do 2027. godine. U narednim godinama, praksa će se polako uvoditi na tržište do tog roka.

zamjena baterije u telefonu
Zamjena baterije u telefonu – Evropski parlament izglasao je zabranu upotrebe posebnih materijala za pristup baterijama pametnih telefona.

Očekivani rezultati

Postoji velika šansa da bi se nova pravila proširila i na upotrebu posebnih ljepila u drugim dijelovima pametnih telefona. Jedna analiza je pokazala da bi proizvođači mogli da prestanu da lepe i druge delove uređaja, pa će njihove popravke biti ekonomičnije i bolje uticati na životnu sredinu.

Takve odredbe imaju potencijal da stvore veliki utjecaj na pametne telefone koji se prodaju na tržištima izvan Europske unije. Umjesto da troše novac na izradu telefona koji su različiti za svako tržište, proizvođači bi mogli kolektivno usvojiti nove smjernice koje bi mogle postati svjetski standard.

Više o odluci Evropskog parlamenta pročitajte na sljedećoj stranici linkovi.

Preporuka:

Kako se zarađuje od TikToka

Kako skinuti video sa YouTube

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

nodejs.rs